Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри 11 продукта, с които да заместите вредната сол

13 май 2023, 15:00 часа

Без съмнение, солта е най-консумираната подправка в световен мащаб. Използва се в ястията, салатите, колбасите, в много пакетирани лакомства със солен вкус, за осоляване на ядки и други. Малцина са тези, които не обичат соления вкус, но, за сметка на това, не са малко онези, които консумират повече сол, отколкото е нужна за нормалното функциониране на организма им. Нещо повече, системното пресоляване се превръща в нездравословен навик, чието отказване изисква стресово напрягане на нервната система. 

Понастоящем е ясно, че трябва много да се внимава за количеството консумирана сол, като това важи с особена сила за онези, които са склонни да задържат излишни течности, или да напълняват, или страдат от високо кръвно налягане, или имат съдържание на захар в кръвта над нормата, или са заплашени от артритни усложнения. Всички тези вредни за здравето рискове биха изчезнали, ако просто се намали съдържанието на сол в консумираните храни (за възрастните е препоръчителна дневна норма до 5 г), но това би предизвикало срив във вкусовите усещания за солено. За щастие, с помощта на разнообразни продукти могат да се провокират вкусови усещания, съизмерими по пикантност и острата с това на готварската сол. Ето кои са те:

1/ Чесън – увеличаването на неговото количество със 100% в доматени сосове, ястия, супи, сотирани картофи е чудесен начин да се ограничи съдържанието на консумираната сол в посочените граници до 5 г. Подобрява имунната система, прочиства натрупванията по вътрешните стени на артериите, намалява риска от развитието на рак на дебелото черво и регулира кръвното налягане.

Вредна ли е солта?

2/ Цитрусови сокове или/и техните настъргани кори – тук предимство имат лимоните, но портокалите и лайма не им отстъпват по вкусови качества и се оказват превъзходен заместител на солта, особено при дресинги, риба, зеленчуци, но и при десерти.

3/ Смлян черен пипер – неговото добавяне към ястията, салатите и супите притъпява желанието от допълнително им осоляване. Тази подправка има ефект да намалява различни възпаления, свързани с хронични болести на тялото. 

4/ Копър – растение, използвано не само като подправка на ястия, но и като част от някои медикаменти. Има ароматен, сладникав и слабо парлив вкус и се явява удачен заместител на солта в ястия с риба, картофи и краставици. Подобрява работата на храносмилателната система и благоприятства обмяната на веществата.

5/ Лук на прах – натурален продукт, удобен за влагане в ястия; има пиĸaнтeн apoмaт, бeз дa e пpeĸaлeнo нaтpaпчив, и подобрява вкуса на почти всяко ястие/продукт при малки количества добавена сол към: пържени картофи, супи, яхнии, сосове. гoзби, пacтa, пици, пилета на грил, сосове, супи и дресинги за салати.

Неочаквана вреда от солта

6/ Балсамов оцет – неговото използване позволява да се минимизира съдържанието на сол в ястия, супи, сосове, салати.

7/ Пушен червен пипер – отличава се със силен, характерен вкус и аромат на дим. Подходящ е като подправка за: риба, маринати за месо, боб, зеленчуци и чорби.

8/ Трюфелово масло – има силен, уникален природен аромат. Необходимо е съвсем малко количество от него, за да се замести солта в: пици, зеленчуци, картофено пюре, яйца, паста и други.

9/ Розмарин – има ароматен, смолист, леко горчив вкус, напомнящ миризмата на бор и евкалипт. Добавя се пресен или сушен към месо, яхнии, супи, хлябове, сосове, и не изисква допълнително овкусяване със сол. Ускорява метаболизма, подобрява храносмилането, намалява стреса.

10/ Джинджифил – растение, чиито корени са известни с полезните за здравето свойства (преди всичко благоприятства отслабването). Има ароматен и леко пикантен вкус и може, под формата на прах (или настърган корен), да се добавя вместо сол в най-различни ястия; за разлика от солта, не задържа излишни течности в организма; полезен е за сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи, регулира и метаболизма.

11/ Кориандър – използва се широко като подправка предимно в средиземноморската и индийската кухня. Натрошените му семена имат лек флорален, лимонов вкус; съдържа антиоксиданти, подобряващи функционирането на главния мозък и засилващи имунитета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес