Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв витамин C да си купя – ето за какво да следим

24 януари 2024, 17:44 часа
Реклама

В сайта на националния център за биотехнологична и здравна информация откриваме обяснена в едно изречение съществената роля на витамин С по време на грипни епидемии: „Витамин С е основен фактор за антивирусните имунни отговори чрез производството на интерферон-α/β в началния стадий на инфекция с грип“.

На „простичък“ език това следва да ни покаже, че витамин С подсилва имунната система и играе ключова роля за здравето ни по време на грипни епидемии. За щастие, повечето възрастни знаят за ролята и значението на витамин С и полагат усилия да увеличат приема му от всички в семейството с консумация на храни, богати на витамина. Често обаче менюто, независимо колко старателно е съставено и колко богато и разнообразно е, не съумява да осигури нужните дози витамин С по време на грипни епидемии. В този момент хранителните добавки са от ключово значение и могат да осигурят адекватния прием на витамина, ако потребителите знаят какъв да закупят.

Витамин С е широко разпространен, стар, познат, популярен, поради което рядко пациентът си задава въпроса „Какъв витамин C да си купя“, считайки че всички на пазара са достатъчно добри, докато дълго проверява подобна информация, касаеща други витамини, които по-малко познава.

Това е погрешно поведение, което често води до избор на хранителна добавка с витамин С, която не е най-доброто, което пациентът може да избере за здравето си. За какво да следим, когато се чудим какъв витамин С да си купя, както и кои фактори трябва да повлияят на избора ни, е въпрос не по-малко важен от този какъв колаген например работи най-добре за ставите и кожата ни. Задавайте си го по-често, а ние тук ще дадем някои отговори.

Ролята на витамин С за имунната система и при грип

Напълно проучена и доказана е ролята на аскорбиновата киселина за подпомагане на имунната система да се пребори с грипа, както и за предпазването от него. Витамин С е едно от добре познатите антивирусни средства особено срещу грипния вирус. Проучена и значима е и ролята му като основен антиоксидант и ензимен кофактор за производство на хормони, синтез на колаген и засилване на имунната система.

Лекар: В тези напитки има най-много витамин С

Всичко това прави витамин С един от най-ключовите, които пациентите следва да си осигурят в препоръчителните дневни дози целогодишно с акцент през зимния сезон и особено по време на грипни епидемии. Докато тежкият и продължителен недостиг на витамин С, който за щастие се наблюдава рядко, води до тежки увреждания на множество органи, сред които сърцето и мозъка, то неадекватният прием, който наблюдаваме често, ни прави уязвими към вируси и грип и увеличава опасността да се разболеем заради срив на имунната ни система, а боледуването от грип може да има тежки усложнения и последствия за здравето в дългосрочен план.

Ето защо осигуряването на адекватен прием на витамин С е от такова жизнено значение през цялата година, но особено в сезона на грипа.

За да изиграе витамин С своята роля на щит за организма, необходим е прием на точната доза, както и избор на добър източник. Витамин С може да бъде открит под различни форми – от старата и добре позната, евтина и достъпна таблетна форма през капки до ароматни и приятни напитки, продукт на новото време. Какъв витамин С да си купя, за да е най-ефективен, е въпросът, който трябва да си зададем.

Какъв витамин С да си купя?

Задавайки си този въпрос вероятно очаквате да видите конкретни продукти и марки? Ще ви помогнем с избора на форма на витамина и с други съвети, а бранда оставяме да изберете сами. Коя форма на витамин С се усвоява най-добре е всъщност въпросът, който трябва да си зададете. Най-бионаличната форма на витамин С е аскорбиновата киселина.

Предлага се и в евтина и достъпна таблетна форма. Някои пациенти обаче страдат от стомашно разстройство или киселини, приемайки витамин С в тази форма. Макар това да е най-ефективната и добре усвоявана форма на витамина, страдащите от стомашни неразположения след приема ѝ могат да се насочат към други форми на витамин С – натриев аскорбат или калциев аскорбат.

За какво да следим, избирайки витамин С?

Освен за формата, която вече споменахме, избирайки витамин С следва да обърнем внимание и на:

-          Как и кога ни е удобно да приемаме витамина

Ако си закупим капки, които изискват разтваряне във вода, а ние сме в движение цял ден, то по-вероятно е да пропуснем приема и да се откажем от добрите си намерения да подсилим имунната система в сезона на грипа. Най-удобната за прием форма е най-добрата за вас. Тя може да е различна от тази за останалите. Важно е обаче да имате предвид и следния научен факт – бионаличността на аскорбиновата киселина е еквивалентна, независимо дали е под формата на прах, таблетки за дъвчене, или обикновени таблетки, но бионаличността на аскорбинова киселина от препарати с бавно освобождаване е по-малко сигурна.

Витамин С - какво ще се случи с тялото ви, ако го пиете всеки ден

-          Производител

Със сигурност е добра идея да стоите далеч от неизвестни продукти със съмнителен произход.

-          Индивидуални нужди

Ако трябва да приемате и друг витамин или други витамини, то потърсете ги в една опаковка с витамин С. Производителят знае кой с кой витамин се съчетава и кои си пречат един на друг, докато вие трудно бихте съчетали правилно и в точните дози витамините, които трябва да приемате.

-          Дозата

Потърсете източник, който ви доставя нужната дневна доза.

-          Естествен или синтетичен витамин С

Естествената и синтетичната L-аскорбинова киселина са химически идентични и не са известни разлики в тяхната биологична активност, което ще рече, че изобрът е изцяло ваш. 

Ами ако говорим за витамин С за красотата на кожата, вложен в козметиката? Това е дълга тема, която ще ви разкажем друг път, тъй като витаминът, предпазващ ни от грипа, е безценен и за красотата ни и съхраняването на младежкия вид.

Статията не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес