Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се промени, ако ядете салатата след вечеря?

30 март 2022, 18:40 часа

Обикновено сме свикнали, както е и по етикет и се сервира и във всички ресторанти, да хапваме салатата преди основното ястие. Но днес ще разгледаме обратния принцип и какви могат да бъдат ползите от това да хапнем салатата си след основното хранене на вечеря. Колкото и странно да ви звучи, някои специалисти твърдят, че този метод има много почитатели и ползи за здравословното ни състояние.

Какво ще се промени, ако ядем салатата след вечеря?

Салатата винаги се състои от пресни зеленчуци, а тяхното консумиране след основното ястие може да улесни храносмилателния процес, както и да ни накара да се замислим какво количество от основното ще хапнем преди нея. По този начин ще постигнете по-добър контрол над консумираната храна особено ако се стараете да спазвате определен хранителен режим. 

Опасни храни: Учени доказаха, че тези храни са отрова за организма

Лесно усвояване от организма

Консумирането на салатата след основното може да има ползи и при проблеми като запек, тъй като спомага за по-лесното усвояване и смилане на храната особено през тъмните часове на денонощието. Ако прибавите зехтин към салатата, изхождането ще е още по-лесно, защото той спомага за успокояването на храносмилателния тракт, редуцира подуването на корема и не позволява появата на газове. Зехтинът участва и в производството на стомашно-чревни пептиди, допринасящи за разграждането и усвояването на храната.

Контролирате порциите си

Ако оставите салатата след главното ястие, ще съумеете да хапнете по-малко количество от него и да си оставите повече място за нея. По този начин контролирате порциите си и калорийния дневен прием. Това е особено полезен подход за хората, които се стремят да свалят излишните килограми по по-щадящ начин.

5 опасни за здравето храни, които увеличават висцеларната мазнина

Заместител на десерта

Салатата може дори да замести десерта, тъй като след хапването й може да се почувстваме достатъчно сити и да решим да го пропуснем. Обемът й е по-голям и засища повече, като същевременно е нискокалорична. Ако все пак ви липсва сладостта на десерта, прибавете малко сушени плодове към салатата си.

По-спокоен сън

Смята се, че хапването на салата вечер ще ви осигури по-спокоен и качествен сън. Както споменахме, салатата засища много повече и ще държи глада ви настрана дълго време. Зеленчуците са богати на фибри и ще намалят желанието ни за други сладки или солени храни късно вечер. 

Ако през нощта хапваме нездравословни храни, богати на захари, въглехидрати и мазнини, ще затрудним работата на организма си, ще се чувстваме по-неспокойни, с подут стомах и вероятно газове, които ще нарушат спокойния ни сън и следователно неговото качество. След салатата е много по-малко вероятно да ви се дояде нещо преди лягане.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес