Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от сутрешната медитация?

11 август 2024, 10:56 часа

Ползите от сутрешната медитация имат по-малко общо със самата медитация и повече с подготовката на сцената за предстоящия ден.

Медитацията е общ термин за различни техники за умствено фокусиране, които могат да помогнат за обединяването на тялото и ума. Включва аспекти на концентрация, релаксация, внимание и емоционална неутралност. За много хора това е и духовно преживяване.

Медитацията обикновено се разглежда като безопасен начин за подобряване на цялостното ви благосъстояние и може да осигури редица ползи за физическото и психическото здраве.

Ако искате да добавите медитация към рутината си, няма „лошо“ време от деня, за да го правите, но ползите от медитацията сутрин може да са привлекателни.

13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

Кое е най-доброто време от деня за медитация

Най-доброто време от деня за медитация е времето от деня, което отговаря на вашия график и нивото на мотивация.

Най-доброто време за медитация е времето, в което наистина можете да се ангажирате да го правите.

Конвенционалната мъдрост е, че сутринта е чудесно време да го направите и ако можете да отделите време сутринта, това е страхотно. Но ако не – всяко време, което можете да отделите за медитация, е правилното време.

Ползи от сутрешната медитация

Ползите от медитацията не зависят от времето на деня, но има причини, поради които практикуващите често препоръчват медитация сутрин.

Правилно започване на почивния ден

Сутрешната медитация полага основата на спокойствие и баланс за предстоящия ден. Помага за центриране на ума, управление на стреса и подобряване на цялостното емоционално благополучие.

Управление на екстра-стресиращи дни

Сутрешната медитация може да ви помогне да управлявате чувствата на безпокойство, очакване и безпокойство в особено напрегнати дни.

Сутрешно спокойствие и тишина

Медитацията сутрин може да подготви сцената за вашия ден, но сутринта също може да подготви сцената за медитация.

Умът ви е естествено спокоен от почивка, а светът около вас е тих от колективен сън.

Рано сутринта дава възможност да останеш сам, докато всички останали продължават да спят. Този ​​път може да бъде за вас и само за вас. И това е нещо, което е доста рядко да се изпита в свят, който е все по-свързан от технологиите.

Лесна възможност за практикуване на медитация

Едно от страхотните неща за медитацията е, че не е нужно да отделяте значителен период от време за нея, особено когато току-що започвате.

Тъй като тъкмо се събуждате и все още лежите в леглото, можете да се възползвате от шанса да се свържете със себе си дори само за 5 минути. Можете внимателно да почувствате и изследвате как се чувства тялото ви под одеялата.

Колко време трябва да медитирате

Изследванията за това колко дълго трябва да медитирате, за да изпитате ползите, са ограничени и смесени. Някои експерти предполагат, че повторението, компетентността и последователността са по-важни от продължителността.

3 начина да медитирате за по-добър сън

Едно проучване от 2018 г. установи, че 13 минути на ден в продължение на 8 седмици са достатъчни за повечето неопитни медитиращи, за да забележат положителни промени.

Понякога няколко минути медиация може да са всичко, от което се нуждаете, за да постигнете правилното ниво на фокус и яснота, за да се справите директно с предизвикателството.

Видове сутрешна медитация

Всеки вид медитация може да бъде сутрешна медитация.

Практиката, която избирате, трябва да отговаря на вашите цели и принципи. Ако не сте духовен човек, например, духовно фокусираната медитация може да не е за вас.

Примери за формати за медитация, от които да избирате, включват:

  • медитация на вниманието
  • духовна медитация
  • фокусирана медитация
  • мантра медитация
  • трансцендентална медитация
  • медитация на любяща доброта
  • прогресивна релаксация
  • визуализация
  • медитация при ходене
  • фокусирано дишане
  • информирана за травма медитация

Ползите от медитацията сутрин са свързани с подготовката на деня ви за успех. Сутринта е естествено тихо време и ранната медитация може да започне деня ви с положителна, фокусирана нотка.

Няма обаче грешно време за медитация. Сутринта може да е страхотно време за медитация, но „най-доброто“ време от деня за медитация е когато е най-вероятно да се възползвате от възможността.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес