Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафето - вдига ли кръвната захар или е просто мит?

13 септември 2023, 17:00 часа
Реклама

Традиционно се смята, че хората, които пият кафе, са изложени на по-малък риск от развитие на диабет - но резултатите са получени чрез статистически анализ, а не чрез директни експерименти. Вероятно е имало вторични фактори.

По-нови проучвания се стремят да изследват преките ефекти на кофеина върху тялото. По-специално те установиха, че веществото намалява чувствителността към инсулин - което в крайна сметка нарушава способността на тялото да използва глюкозата и води до повишени нива на кръвната захар.

Това заключение обаче също не е еднозначно. Проучване от 2018 г. установи, че чувствителността към кофеин се определя от най-малко два гена – и телата на някои хора са по-добри (и по-бързи) в обработката на кофеина.

Основният проблем е различното количество кофеин в напитките. Невъзможно е да се предвиди колко точно се съдържа в чаша кафе или чай - зависи от сорта, както и от механиката на приготвяне.

Дозата, за която е доказано, че има ефект върху повишаването на кръвната захар, е 500 mg кофеин (чист) - което може да съответства на две чаши еспресо или литър воднисто кафе.

Диабет: Тези зеленчуци са най-лоши за кръвната захар

Как кафето влияе върху нивата на кръвната захар?

Механизмът на действие на кофеина се основава на блокиране на хормона аденозин и ензима фосфодиестераза. Въздействайки върху мозъка, аденозинът води до релаксация - обаче, когато пиете чай или кафе, това действие се блокира, като индиректно предизвиква ободряващ ефект.

Освен това кофеинът повишава нивото на адреналина - този хормон може да намали способността на телесните клетки да използват глюкоза, а също така може да има ефект върху производството на инсулин (намалявайки го). Много обаче зависи от дозата и нивото на поносимост на организма.

Натуралното кафе съдържа до няколкостотин различни компонента - предимно полифеноли и антиоксиданти.

Натуралният чай (особено зеленият чай) също съдържа мощни естествени антиоксиданти, кахетини, които могат да повлияят на метаболизма.

Изследването на кафето обаче означаваше изучаване на ефектите на кофеина в неговата чиста форма - за по-точни данни.

Важно е да се отбележи, че гореспоменатото проучване показа, че при хора с диабет тип 2, след пиене на кафе, реакцията на тялото към консумация на други въглехидратни храни се променя - по-специално нивата на кръвната захар се повишават повече и производството на инсулин също се променя.

Освен това проучване от 2017 г. установи, че пиенето на чаша кофеиново кафе (срещу безкофеиново кафе) оказва влияние върху вкусовите рецептори на хората – особено тяхното тълкуване на нивото на сладост на храната, като по този начин увеличава желанието за захар.

Лекар: Не пийте кафе по това време, води до диабет

Вероятно подобен ефект може да се получи при консумация на подсладители. Теоретично някои от тях могат да провокират промени в процесите на производство на инсулин - тъй като тялото все още усеща сладък вкус.

В обяснителната бележка учените предполагат, че хората с диабет или преддиабет трябва да бъдат изключително внимателни, когато консумират кофеин, съдържащ се в чая и кафето - въпреки че добавят, че проучванията са проведени върху малък брой хора (14 субекта).

Ефектът на кофеина може да бъде особено силен, когато се комбинира с източници на сладък вкус - което означава както бързи въглехидрати, така и евентуално подсладители.

Въз основа на тези проучвания съществува възможност пиенето на кафе да промени производството на инсулин и да повиши нивата на кръвната захар при наличие на диабет - поне при хора с определена комбинация от гени и повишена чувствителност към кофеина.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес