Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматите пазят сърцето. Ето за какво още са полезни

08 ноември 2021, 09:30 часа

Доматите са не само украшение на салатата, но и източник на полезни за здравето вещества. Уникалните им свойства в голяма степен са свързани с това, че се явяват източник на ликопин – антиоксидант, който притежава имуностимулиращо и противотуморно действие, обяснява лекарят диетолог и член на руската Национална асоциация на диетолозите Наталия Круглова пред раадио Спутник.

Реклама

„Доматите съдържат ликопин, силен и важен за човека антиоксидант. Той защитава организма от действията на свободните радикали, които могат да предизвикат заболявания на сърдечносъдовата система, а също онкологични заболявания. Благодарение на ликопина се активират защитните клетки на имунитета. Също доматите съдържат витамин С, хранителни влакнини, бета-каротин – това е провитамин а, той е важен за състоянието на кожата, косите, ноктите, за зрението“, обяснява специалистът.

Доматите ни правят щастливи повече от алкохола

Ликопинът в доматите се съхранява и след термична обработка а в доматеното пюре той дори е повече, отколкото в пресните плодове.

„Ако говорим за кетчуп или доматено пюре – ползата в план съдържание на ликопин там се съхранява. В доматеното пюре неговото съдържание дори е по-голямо това е концентриран продукт, течностите там са много по-малко, отколкото съдържа пресният домат. По отношение на витамин С свежите домати са за предпочитане, тъй като при термична обработка витамин С се разрушава. В кетчупа трябва да се контролира съдържанието на сол, затова е по-добре да се използва пюре като основа и сами да си добавяме там подправки и сол на вкус“, съветва диетологът.

Тъй като доматите са нискокалоричен продукт, те могат да се включат в менюто на хора с наднормено тегло, затлъстяване, а също диабет от втори тип, допълва специалистът. Но някои хора за съжаление ще трябва да се откажат от доматите.

„Доматите трябва да се изключат в стадия на изостряне на храносмилателни заболявания, възпалителни заболявания като гастродуоденит и язвена болест, докато не започне продължителна ремисия. Може да има и индивидуална непоносимост към доматите“, добавя Наталия Круглова.

7 невероятни ползи от доматите

Най-добре е да се отдава предпочитание на домати, които имат наситен цвят и аромат. Те съдържат повече антиоксиданти, съветва диетологът.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес