Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заговор срещу Турция? Арестуваха близо 500 души след Кайсери (ВИДЕО)

02 юли 2024, 15:01 часа
Реклама

474 души са арестувани в Турция след случая в Кайсери, който отключи агресия срещу сирийци в някои градове на южната ни съседка. Новината съобщава турският вътрешен министър Али Йерликая в Twitter.

285 от задържаните лица са обвинени в различни престъпления, сред които незаконен трафик на мигранти, наркотици, грабежи, кражби, щети върху имущество, сексуален тормоз, измама, фалшификация на пари, заплахи, обиди и други, твърди той. 

Кои градове обхвана бунтът?

Искрата бе запалена в Кайсери след като сириец изнасили 7-годишно дете в тоалетната на пазара. Това доведе до масови безредици в турския град и палежи на сирийски магазани.

Масовите атаки срещу сирийци, които започнаха в Кайсери преди два дни, се разпространиха в Хатай, Бурса, Килис, Адана и Антеп през изминалата нощ.

 

По време на атаките расистката тълпа опожари къщите и магазините на сирийците, става ясно от съобщения в социалните мрежи. ОЩЕ: В Турция стана страшно: Хората в Кайсери палят сирийски магазини наред (ВИДЕО)

Появиха се кадри от Бурса, където хората също въстанаха, като по време на протестите срещу случилото се, се чуваха националистически възгласи: „Колко е щастлив този, който казва, че е турчин“. 

 

В Хатай пък беше подпален и разрушен магазин, за който се твърди, че е на сирийски гражданин.

Друго видео в Twitter пък показа как оператор на багер в Кайсери унищожава превозни средства, за които се твърди, че принадлежат на сирийци. 

"Да не изпадаме в провокации, да действаме умерено. Нека не извършваме престъпления, като вредим на хората, околната среда и собствеността чрез незаконни средства", призова Али Йерликая.

Заговор срещу страната?

Турският вътрешен министър спомена и за заговор срещу страната. Той обаче предупреди, че тези, които кроят заговори срещу държавата и нацията, "ще получат заслужена награда".

Йерликая не уточнява точно какъв заговор има предвид, но отново в Twitter се появи видео, в което тълпата настоява за оставката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ответната реакция в Сирия

Действията срещу сирийците на турска територия нажежи обстановката в районите под контрола на турската армия в северната част на Сирия. Турските камиони бяха замервани с камъни в Ал-Баб. Имаше и запалени камиони.

В социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как мъж се опитва да свали турското знаме от сирийския град Арфин, като след това се чуват изстрели. Твърди се, че бунтовникът е застрелян.

В Сирия възникнаха и антитурски протести. Такъв имаше в сирийския град Идлиб, където също се произведоха изстрели. ОЩЕ: Расте напрежението между Турция и Сирия: Опозиционер на Ердоган видя руска връзка (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес