Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броколи - варени или сурови предпазват от онкологични заболявания

14 октомври 2024, 15:12 часа

Повечето хора вероятно биха признали, че ядат броколи повече заради ползите за здравето, отколкото заради вкуса.

Вижте още: Лекар: Не захарта, това е най-опасната храна за диабетици

Броколите са един от най-здравословните зеленчуци, защото съдържат много антиоксиданти, предпазват от рак, имат много витамин С, укрепват имунитета, полезни са за кръвното... Но това не означава, че можете да ги приготвяте по някакъв начин.

С грешен метод на приготвяне лесно можем да унищожим всички полезни свойства на броколите, установиха учени в изследване от университета на Илинойс.

Проучване от 2013 г. установи, че хората, които не ги готвят по правилния начин, не получават истинските ползи от броколите.

Учените са открили, че броколите губят своите противоракови свойства при варене или микровълнова печка.

Готвенето във вряща вода или при висока температура в микровълнова фурна унищожава всички полезни свойства, затова учените са открили, че най-добрият начин за готвене на зеленчуци е да ги сварите на пара за три до четири минути.

Според The ​​Daily Mail зеленчукът е готов, когато започне леко да променя цвета си, но не трябва да го оставяте да омекне напълно, за да запазите витамините и минералите.

Вижте още: Лекар: Този билков чай регулира хормоните

Казват, че варенето му на пара, докато стане ярко зелено, може да подобри неговите борещи се с рака съединения.

Броколите са отличен източник на сулфорафан , естествено растително съединение, за което е доказано, че предпазва от рак.

Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, също установи, че е добре да се ядат сурови броколи, защото тези, които ги ядат по този начин, усвояват сулфорафана в телата си, който естествено съдържа броколите, много по-добре от тези, които ги ядат варени.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес