Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 продукта - шампиони по съдържание на витамин С

08 ноември 2023, 13:00 часа
Реклама

Витамин С е мощен антиоксидант, бори се със стареенето, помага на имунната система, сърцето и кръвоносните съдове. За да избегнете дефицити, разнообразете менюто си с определени храни. Между другото, портокалите не са в списъка.

Витамин С участва активно в синтеза на колаген, основният структурен протеин на съединителната тъкан, благодарение на който кожата, кръвоносните съдове и костите остават здрави.

Предотвратява стареенето на тялото, подобрява заздравителните процеси на увредените тъкани, предотвратява развитието на атеросклероза, повишава имунитета и работоспособността. Този витамин е и основният съюзник на имунната система в борбата с вирусите.

Има няколко специфични симптома, които трябва да ви предупреждават, че страдате от недостиг на витамин С.

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е кървенето на венците. Когато си миете зъбите, дори и с твърда четка, не трябва да имате следи от кръв.

Вторият признак е разклащане на зъбите и оголване на шийката им. Не трябва да изпитвате дискомфорт при дъвчене и четкане, здравият зъб не се клати, отгоре е покрит с венец.

Третият тревожен симптом са синини, които се появяват сякаш от нищото. Изглежда, че леко сте докоснали вратата на килера с крака си и на бедрото ви се е образувал огромен хематом, като след падане от велосипед.

Четвъртият знак са бавно зарастващи рани.

И петата алармена камбана са честите грипни състояния.

Защо никога, ама никога не трябва да приемате повече от препоръчаното количество витамин С

Къде има най-много витамин С?

Можете да попълните запасите си от витамин С, като леко промените диетата си. Има и специални добавки, но определено не трябва да ги приемате без лекарско предписание - рискувате да влошите нещата.

Най-много витамин С съдържа:

·         сухи шипки - 1200 mg на 100 g продукт;

·         сурови шипки - 470 mg на 100 g продукт;

·         сладък пипер (червен) - 250 mg на 100 g продукт;

·         касис - 200 mg на 100 g продукт;

·         морски зърнастец - 200 mg на 100 g продукт;

·         магданоз (пресни билки) - 150 mg на 100 g продукт.

Аскорбиновата киселина, която се продава в аптеката, е добавката, от която се нуждаете най-малко. Ако на етикета не е посочено в каква форма е витаминът и от какво е направен, значи това определено е лош продукт.

Това са храните, които изобилстват от витамин C

От колко витамин С се нуждае един възрастен на ден?

Тук няма еднозначен верен отговор, всичко зависи от индивидуалните показатели. Според учените нормата може да варира.

Между другото: копър, морски зърнастец, брюкселско зеле, бяло зеле или карфиол, картофи, домати, ябълки, ананаси и цитрусови плодове също са богати на витамин С.

Как да запазим витамин С в храните по време на готвене?

За да сте сигурни, че вашите продукти ще запазят полезните си свойства, следвайте препоръките.

1.       Когато готвите, покрийте съда с капак. Когато са изложени на кислород, храните губят витамин С два пъти по-бързо.

2.       Продуктите трябва да се поставят във вряща вода. Колкото по-дълго се варят, толкова по-голяма е загубата на витамини.

3.       При готвене добавете малко оцет. В алкална среда витамин С се разрушава по-бързо, отколкото в кисела среда.

4.       Не използвайте железни или медни съдове, лъжици или черпак при готвене: металната повърхност на съдовете допринася за разрушаването на витамина.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес