Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 сигнала, които показват, че имате проблеми с червата

20 януари 2023, 15:00 часа

Чревната микрофлора има огромно значение за цялостното ни здравословно състояние. Ако червата ни не функционират както трябва и състоянието им се влоши, това постепенно ще започне да повлиява негативно и на други органи и системи от тялото. А някои признаци са трудни са “хващане” и много рядко можем да се досeтим, дори е почти невъзможно без медицинска намеса, че проблемът се крие в червата.

Вижте кои 5 неочаквани признака могат да подсказват за проблеми със здравето на червата.

Раздразнителност

Обикновено много хора стават раздразнителни, когато са гладни. Причините за това емоционално състояние варират, но раздразнителността се оказва и признак за проблеми с червата. В тях има немалко нервни клетки и нервни окончания, изпращащи сигнали към мозъка. Когато има възпаление в червата или те не функционират правилно, това повлиява и върху емоциите ни и не е изключено раздразнителността ви да идва именно оттам.

Ако искате здрави черва, забравете за тази храна

Хронична умора

Когато чревната микрофлора е нарушена, процесът на храносмилане не е пълноценен - червата не успяват да абсорбират напълно хранителните вещества и да ги преобразуват в енергия, от която тялото ни се нуждае. При задълбочаване на този проблем, е възможно да страдаме от хронична умора и липса на енергия, които видимо нямат обяснение.

Главоболие

Чревните проблеми могат да сигнализират и чрез главоболие. Както при липсата на енергия, непълноценното абсорбиране на хранителните вещества може да е причина и за главоболието. Според някои последни изследвания, има връзка между чревните проблеми и главоболието, което дори има свое наименование - “коремна мигрена”.

Ядката, която гарантира здрави черва за цял живот

Сърбеж 

Състоянието на кожата ни е свързано с всяка система и орган в тялото ни. Така че ако нещо не е наред вътре в нас, кожата ни ще го покаже. В това число се включват и чревните възпаления и проблеми. Те могат да породят сърбеж по цялото тяло. Бактериите в червата са много важни за състоянието на кожата ни. Други симптоми, които могат да се появят, освен сърбежа, са лющене, пърхот, пъпки, зачервявания и др.

Лош дъх

И макар да си мислите, че лошият ви дъх е породен от консумацията на някои храни с по-силен аромат, то невинаги трябва да се успокоявате с тази теза. Състоянието на храносмилателния тракт също взима роля в това отношение. Ако имате възпаления в областта на червата или стомаха, лошият дъх е характерен симптом. Особено му обърнете внимание, ако не наблюдавате други видими причини за появата му.

Разбира се, какъвто и здравословен проблем или притеснения да имате, консултацията със специалист е задължителна.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес