Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров задмина Синер и остави Джокович далеч зад себе си по ключов показател за 2024 г.

13 септември 2024, 17:46 часа • 5249 прочитания

Макар че има още мачове до края на годината, спокойно можем да отбележим, че Григор Димитров играе най-добрия си тенис от години. След 6 години извън топ 10 на ранглистата, българинът успя да се нареди отново сред водещите играчи, и да спечели първата си титла от 2017-та година насам. На фона на това първата ни ракета записа участие финал на Мастърс-а в Маями и достигна до два 1/4-финала в Големия шлем. Всичко това оставя огромен шанс на Гришо за класиране на ATP финалите в Торино.

Григор с най-добър първи сервис в ATP Тура

От началото на сезона Димитров демонстрира силна форма, която се дължи на много причини. Една, от които е значителното подобрение в ефективността на неговия първи сервис, който се превърна в основното оръжие на българина през последните месеци. В миналото началните му удари бяха един от най-непостоянните елементи в играта му, а оттам често се пораждаха и много двойни грешки. Но от стария сервис няма и помен, тъй като Гришо е тенисистът с най-добър процент спечелени точки при вкаран първи сервис в ATP Тура за 2024 година.

Григор Димитров

Григор е спечелил впечатляващите 1841 точки от общо 2242 до момента, което се развнява на 80.32%. Той е и единственият спечелил над 80% от точките си на първи сервис. На второ място в класацията е Яник Синер със 79.51%, а топ 3 допълва Тейлър Фритц - 78.68%. Интересен факт е, че олимпийският шампион Новак Джокович дори не фигурира в топ 10 на класацията.

Въпреки успешната си кампания, Григор има за какво да мисли, като контузиите му на Уимбълдън и US Open, довели до неговото отказване от турнирите. Самият той сподели, че съжалява за изпуснатите възможности, но 2024-а не е приключила.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес