Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 30 юни 2024 г.

30 юни 2024, 19:57 часа

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 юни.

Реклама

България има своя нов духовен водач

ДАНИИЛ ВИДИНСКИ Е НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА БЪЛГАРИЯ

Българската православна църква (БПЦ) избра четвъртия си духовен глава (патриарх) от възстановяването на патриаршията насам. Това е Даниил Видински, който получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий – 66 гласа, 3 са недействителните бюлетини. Изборът на нов духовен баща се наложи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март. 

ОТЕЦ НИКАНОР: НАПУСКАМ ЦЪРКВАТА, ДАНИИЛ НЯМА КАЧЕСТВА ЗА ПАТРИАРХ (ВИДЕО)

Изключително лош ден за Българската православна църква. Така игуменът на Гигинския манастир коментира в "Студио Actualno" избора на митрополит Даниил за нов български патриарх. Отец Никанор обяви в предаването, че утре ще подаде молба за напускане на Църквата и ще се отдаде на монашество на Света гора.

КАКВО КАЗВАТ ПОЛИТИЦИТЕ ЗА ИЗБОРА НА НОВ ПАТРИАРХ?

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. В катедралния храм „Свети Александър Невски“ тече церемонията по неговата интронизация. На церемонията присъстват много български политици, както и представители на поместните църкви. За пръв път в историята на интронизация на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей начело на делегация.

ПАТРИАРХ ДАНИИЛ: ПРИЕМАМ КРЪСТА НА ПАТРИАРШЕСКОТО СЛУЖЕНИЕ

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие. Това заяви новоизбраният български патриарх Даниил, предава БГНЕС.

ЗАЩО ДОЙДЕ ВАРТОЛОМЕЙ И КАКВА Е РОЛЯТА НА ДОКТРИНАТА "РУСКИ МИР": АНАЛИЗ НА Д-Р СМИЛЕН МАРКОВ (ВИДЕО)

Присъствието на Негово светейшество Вартоломей лично днес при избора на български патриарх е знаково събитие. Аз мисля, че той е поканен неслучайно от българските митрополити. След злополучното неучастие на Българската православна църква на събора в Крит през 2016 г., тя изпадна в тежка изолация.

ИЗБОРЪТ НА НОВ ПАТРИАРХ - ИСТОРИЧЕСКИ ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

Българската православна църква избра четвъртия си духовен глава от възстановяването на патриаршията насам. Видинският митрополит Даниил бе избран с 69 гласа, а Врачанският митрополит Григорий остана втори с 66 гласа. Три гласа бяха обявени за невалидни.

Крайнодесните печелят изборите във Франция на първи тур

Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

Крайната десница във Франция постига големи успехи на първия тур на предсрочните парламентарни избори, показват първите данни от екзитполовете, публикувани в 20 ч. местно време (21 ч. българско).

Българската политика

ДЯНКОВ: ЩЕ ИМА КАБИНЕТ С ПЪРВИЯ МАНДАТ И ПРЕМИЕР РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

"Моята прогноза е, че Росен Желязков ще бъде кандидат за премиер и утре ще видим това развитие – когато президентът Румен Радев връчи първия мандат. С първия мандат ще се създаде правителство сравнително бързо". Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ.

Войната в Украйна и войната в Ивицата Газа

"РАКЕТНА АТАКА": РУСИЯ УНИЩОЖИЛА БЛИЗО 40 ДРОНА, ИЗСТРЕЛЯНИ ОТ УКРАЙНА (ВИДЕО)

Системите на руската противовъздушна отбрана унищожиха 36 дрона, изстреляни от Украйна през изминалата нощ срещу територията на Русия, съобщи военното министерство в Москва, цитирано от Ройтерс.

ЕТНИЧЕСКО И РЕЛИГИОЗНО НАПРЕЖЕНИЕ В РУСИЯ: СБЛЪСЪК МЕЖДУ КАДИРОВ И БАСТРИКИН (ВИДЕО)

Руските ултранационалисти продължават да изразяват все по-голямо съмнение в способността на властите да предотвратят ново терористично нападение и да се справят с етническото и религиозното напрежение в страната след терористичните нападения на 23 юни в Дагестан.

"БЕЗ НАПРЕДЪК": ИЗРАЕЛ И "ХАМАС" НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА МИР

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа между Израел и "Хамас", предаде БНР.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес