Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пелоси за здравето на Байдън: Оправдано е този въпрос да бъде поставен

02 юли 2024, 20:54 часа
Реклама

Демократката Нанси Пелоси заяви, че е "легитимно" да се поставя въпросът за здравословното състояние на президента Джо Байдън.

"Мисля, че оправдано да се питаме дали това е само епизод или трайно състояние", каза бившата председателка на Камарата на представителите, която все още е много влиятелна в партията си.

Тя похвали "визията" на лидера на демократите за страната, предаде АФП.

"Аз не съм лекар. Не мога да кажа какво ще се случи след три или четири години, но мисля, че според моя опит, а това ме попитахте, мисля, че той ще продължи да бъде велик президент на Съединените щати", каза тя.

Още: Блинкен защити Байдън след фиаското на дебата с Тръмп

През последните часове се умножиха призивите на избраните демократи, които настояват президентът и неговото обкръжение да бъдат прозрачни относно формата на 81-годишния лидер.

Сенаторът демократ Шелдън Уайтхаус заяви, че американците искат да са "сигурни", че Джо Байдън е "честен за състоянието си", в интервю, излъчено по местен телевизионен канал.

В продължение на месеци Белият дом отминаваше, понякога с известно раздразнение, всяко поставяне под въпрос на физическите и умствените способности на американския президент, чиято физическа и вербална адекватност намалява.

Още: The Guardian за Джо Байдън: Демократите трябва да поемат контрол преди да е станало твърде късно

Макар че досега тежките партийни сили публично потвърждаваха подкрепата си за него, след дебата миналия се забелязва нарастваща нервност сред поддръжниците и донорите, някои от които критикуваха близкото обкръжение на президента за липсата на прозрачност относно способностите му.

Други призовават Джо Байдън да отговори конкретно на техните опасения, като организира повече пресконференции и проведе по-открити дискусии с журналисти и поддръжници.

На 1 юли журналист попита президента в движение дали планира да се оттегли от надпреварата, в края на кратката реч, която той току-що беше произнесъл в Белия дом по повод решение на Върховния съд. Джо Байдън се завъртя на петите си и излезе от стаята, без да отговори.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес