Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са големите задачи пред патриарх Даниил: Говори богословът Ана-Мария Кръстева (ВИДЕО)

02 юли 2024, 19:30 часа
Реклама

Не мога да не кажа, че изборът на митрополит Даниил за български патриарх не ме изненада. Това е една доста противоречива фигура. Това заяви в предаването "Студио Actualno" богословът д-р Ана-Мария Кръстева.

По думите ѝ българският патриарх трябва да бъде обединител на Църквата, а не разединител. "Не познавам лично дядо Даниил, но всички казват, че той е невероятен монах и аскет. Това, разбира се, е много добре. Но това в никакъв случай не означава, че е достатъчно, за да бъдеш патриарх на Българската православна църква. За да бъдеш такъв, ти трябва да си дипломат, обединител, да си отворен към всички, да намираш пътя както към вярващи, така и към невярващи. Той е малко краен, не мога да не го кажа", коментира Ана-Мария Кръстева. Тя смята, че новият духовен водач е много строг монах, но "трябва да внимава как се отнася към своите пасоми и подчинени".

"От всичките негови изявления, Светият Синод в миналото се разграничи и не бива да забравяме, че българският патриарх не може да решава нищо сам, той е пръв сред равни в Светия Синод", отбеляза богословът.

Ана-Мария Кръстева не смята, че визитата на Вселенския патриарх Вартоломей е иззела вниманието към себе си по време на интронизацията на българския патриарх. "Това, че те двамата имаха братско целуване, е добър знак. Даниил каза, че ще бъде обединител след първата света божествена литургия, която отслужи. Не знам обаче кой му е казал, че той може да реши проблема с религиозното образование, това се решава не от църквата, а от държавата", отбеляза още Кръстева.

Кои са големите задачи пред новия духовен водач - целия разговор с д-р Ана-Мария Кръстева гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес