Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Граф Игнатиево започват да градят тренажорен комплекс за F-16 Block 70

02 юли 2024, 12:22 часа
Реклама

На летище Граф Игнатиево започва изграждането на тренажорен комплекс за самолет F-16 Block 70 - изтребителите, които сме поръчали и чакаме от САЩ.

Днес, на 2 юли, беше открита строителната площадка, с което на практика започва изграждането на тренажорния комплекс на новия боен самолет, съобщиха от Министерството на отбраната.

Още: Вече има обучен в САЩ първи български пилот - водач на група F-16

С какво ще помогне тренажорът?

Българската страна ще получи оборудването за тренажора по международен договор (BU-D-SAB), сключен през 2019 г. с правителството на САЩ. В сградата ще се помещава основният тренажор за F-16 – Full Mission Trainer, който представлява пълномащабна пилотска кабина на самолет F-16 Block 70, обградена от 360-градусов купол, на който се прожектира средата, заобикаляща пилота. С тренажора може да се отработват различни видове задачи.

Снимка: "Локхийд Мартин"

На съоръжението ще тренират всички български пилоти, които ще летят на самолет F-16 Block 70. То е от особена важност за подготовката и постоянното повишаване на уменията на летателния състав.

Съгласно сключения договор, изпълнението на обекта следва да бъде завършено през третото тримесечие на 2025 г.

Още: Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

Кога идват F-16 Block 70?

Първите осем изтребителя F-16 Block 70, поръчани от САЩ, ще пристигнат в България до края на следващата година - 2025, каза през април служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

България поръча от САЩ общо 16 изтребителя F-16 Block 70. Най-напред бяха поръчани 8. През ноември 2022 г. парламентът одобри закупуването на още 8 самолета от Щатите и така нашите ВВС ще разполагат с една пълна ескадрила. Другите 8 машини се очаква да пристигнат у нас през 2027 г. - според различни съобщения от последните месеци.

Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от изтребителите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика. Първите два са F-16C Block 70 и F-16D Block 70. Те ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

Още: Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес