Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР не знае с какви пари ще плати последните поръчани луксозни автомобили

12 август 2024, 17:30 часа • 2759 прочитания

Министерството на вътрешните работи не знае с какви пари ще плати доставката на новите луксозни автомобили, за които вече е пусната обществена поръчка. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

Въпросът идва, след като става ясно, че по обществената поръчка има само една оферта. Парламентарното питане е отправено от депутата Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България". В питането си той посочва, че в обявената от МВР обществена поръчка липсва анализа на потребностите за обявяването на процедурата. Още: МВР наказва полицаи с мъмрене и порицание за смърт на арестанти

"В контекста на недостига на средства за капиталови разходи на МВР, и в комбинация със закупуване на автомобили по друга процедура за нуждите на Пътна полиция, такъв разход, особено немотивиран, изглежда неоправдан", посочва още Божанов.

Според Божанов наличието на само един кандидат е индикация за несъвършенства в процедурата.

"Процентът процедури с един кандидат са проблем с оглед на ограничената конкуренция, поставян от Европейската комисия, на който България търси решения, вкл. в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Правени ли са сравнения на представени от кандидатите цени с цените на официалния вносител и какво ниво на отстъпки е постигнато?", пита още депутатът.

"Първо поръчката, после парите"

В отговора си министър Стоянов обяснява, че фактическото изпълнение на предстоящия договор е възможно единствено при условие на наличен финансов ресурс, какъвто за момента не е ясно дали ще има. В случай, че в тримесечен срок от сключване на договора не е осигурено финансиране, всяка от страните може да поиска прекратяването му без предизвестие. Още: "Един истински професионалист": Служители на МВР застанаха зад Калин Стоянов

Предмет на доставка по процедурата са две категории автомобили. Това са леки автомобили от висок клас – луксозни представителни автомобили, и автомобили с висока проходимост.

"Наличният автопарк е морално остарял, силно амортизиран и технически неизправен. "Преобладаващата част от автомобилите на министерството са изпълнили полезния си ресурс на употреба или са с изтекъл технологичен срок за експлоатация по предназначение.

Според министъра подмяната на разполагаемия, остарял и амортизиран автомобилен парк е необходима за нормалното и ефективно изпълнение функциите на МВР. Още: БОЕЦ: Прокуратурата проверява сигнал срещу Калин Стоянов за "тежки престъпления" (СНИМКА)

Припомняме, че през юни полицейските участъци в страната получиха 86 чисто нови коли – модел BMW M340i xDrive. Тези модерни високоскоростни патрулки са предназначени за борба с нарушителите по пътищата. Новите луксозни коли на МВР струват по 122 849,97 лв. за брой. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес