Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Заговорът на мъртвите“ - Соцреализъм или талант? (ВИДЕО)

19 септември 2024, 17:50 часа • 590 прочитания

Близо половин век соцреализмът диктуваше съдържанието и формата на литературата и изкуствата у нас. Днес все още срещаме отделни опити да бъде възкресен този похват, благословен още от Ленин и обгрижван от психопата Сталин. Но все още няма формула за възкресяване на политически или литературни вампири.

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов е поканил поетът, преводач и културен журналист Марин Георгиев. Гостът е автор на повече от 20 книги (някои преведени и издадени в Унгария) с поезия, проза, литературна критика и преводи. Носител е на редица високи държавни отличия в България и Унгария.

Марин Георгиев е сред хората, които се опитват да осмислят, да анализират и да ни предпазят от заразата на соца, бил той литературен, исторически, мемоарен, театрален или какъвто и да било друг. Защото крачката от литературния образ до барикадата и до взривяването на църкви е само една. Повод на днешното предаване е новата му книга „Заговорът на мъртвите“. Още: Ще стане ли Северна Македония троянски кон на Китай в ЕС? (ВИДЕО)

Защото терористите, взривили църквата „Св. Неделя“ в центъра на София и непълнолетните ремсисти, изкарани в Балкана уж да громят „монархофашизЪма“ в родината си, са се вдъхновявали от книги като „Как се каляваше стоманата“, „Буревестник“ „Сърцето на Данко“ и др. „шедьоври“ на соцреализма.

Днес е лесно да иронизираме или да се удивляваме на смразяващата ярост, с която болшевишката партия налага матрицата си върху умовете, перата и четките на талантливи и некадърни творци, имали нещастието да се родят по онова време и на онова място, известно тогава като СССР или страни от социалистическия ЛАГЕР.

Като ни дават своя прочит за творчеството, личния и обществения живот на забележителни хора на словото и на духа като Емилиян Станев, Константин Павлов, Ивайло Петров, Тончо Жечев и Вера Мутафчиева, литературни лоцмани като Марин Георгиев ни помагат да възкресим атмосферата на онова време, да разберем драмите, трагедиите и паденията на забележителни личности, изправени пред дулото на зловещия въпрос: „Или си с нас, или против нас“.

Хора като Марин Георгиев, самоопределили се за заложници на истината, ни заставят чрез творческата и личната си съдба да прозрем защо още робуваме на клишета и на сенки от миналото, защо още не можем да се освободим от диктата на нявгашните комисари, които предрешени в униформата на НАТО-вци от трето поколение отново питат: „Кой си ти бе, че да разобличаваш Вапцаров? Кой си ти бе, та да казваш защо се бил разпаднал Съветският съюз?! Кой си ти, та да казваш, че Путин е военен и международен престъпник и трябва да бъде съден в Хага!?“ Че ако не беше Партията да те изучи и изхрани, ти още щеше да пасеш патките и козите на село?!“ и пр., и пр. Още: Обичай ближния така, както обичаш самия себе си (ВИДЕО)

Та затова талантливи люде като Марин Георгиев са полезни за общества като нашето, още не осъзнало какво представлява самото то, какво иска и как да го постигне.

Затова трудно, с прибежки и припълзявания, ще вървим към утрешния си ден.

Целият разговор на Васил Данов и Марин Георгиев гледайте във видеото. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес