Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Иван Анчев: Руското общество не е научило нищо ново и не е забравило нищо старо от СССР (ВИДЕО)

19 септември 2024, 17:35 часа • 492 прочитания

В първото за този сезон предаване „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов ни среща с политолога, дипломат, специалист в областта на международна сигурност и противодействието на тероризма д-р Иван Анчев.

„Едно общество, което със сигурност трябва да задава рамките на човешкото и на личностното развитие, което не допуска индивидуализма, не допуска различни хуманистични идеи и ценности, то има нужда да живее в своя затворен свят, да живее по строги, военни, милитаристични правила и разбира се да има външния враг, който дебне, за да застраши устоите на това „прекрасно“ общество. Не е възможно подобен тип общество да живее, да съществува без да има външния враг, без да има тази отчайваща нужда от сплотеност между отделните сегменти на обществото.“, казва политологът за руското общество. Още: Ще стане ли Северна Македония троянски кон на Китай в ЕС? (ВИДЕО)

Д-р Анчев припомня, че руското общество никога не е живяло в демокрация в съвременния смисъл на демократичните ценности, с изключение на един малък отрязък от време след падането на комунизма до идването на путин на власт 1999 г, което е един миг в историята на русия. „Именно от тази гледна точка трябва да се даде ясен отговор, че русия никога не е минавала през всички етапи на обществено развитие, през което западните общества са минавали - говорим за просвещението, за реформаторството, за духовността, което са изживели западните общества. Там винаги е имало един елит – дворянството - който най-често е с немски или друг западен произход, т.е. един прозападен елит, който говори помежду си почти до края на 19 век изключително само на френски и една безпросветна робска маса, която е крепостничеството в цялата територия на руската империя. В СССР колхозниците получават паспорти, забележете, 1974 г. [..] и ние искаме изведнъж в това общество да се появят общохуманни принципи.“

Иван Анчев е убеден, че рано или късно соцносталията в България ще изчезне. За съжаление в русия, благодарение на държавната си политика, милитаризацията на образованието, изопачаващо историята, превръщайки я в пропаганда и програми, които промиват мозъците на младите, се създава едно ново поколение, което ще продължава да живее в робство. Още: Обичай ближния така, както обичаш самия себе си (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с д-р Иван Анчев гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес