Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат за отстраняването на Гешев: Наивно се надявам на нещо по-добро

12 юни 2023, 08:46 часа
Реклама

Ще сме свидетели на частично разчистване и на замяна не един главен прокурор с друг. Може би ще е малко по-образован, по-обран. Това мнение изрази доц. д-р Наталия Киселова в ефира на Нова телевизия.

Адвокат Емануил Йорданов заяви, че всичко по-нататък ще зависи от хората, които ще изберат нов Висш съдебен съвет (ВСС). „Ако политиците се намесят и в тази процедура, ще се опорочи. Подобно процедиране значи Гешев 2“, каза той.

„Наивно се надявам на нещо по-добро“, добави той. И Йорданов смята, че ако новите членове на ВСС са хора с морал, може да има и по-добър главен прокурор.

„Притеснително ще е ако се смени само фигурата. Моделът е опорочен. Правилата трябва да са нови за избора на нов ВСС“, коментира Петромир Кънчев.

Димитър Марковски се надява това да не е поредния политически манифест, за да се успокоят хората. „Прокуратурата не може да няма своя административен ръководител. Каква ще е формата е въпрос на наименование“, смята той.

Марковски каза, че дела на трупчета и дела под масата има. Това поведение в момента е еманация на едно безсилие откъм изпълнение на служебните задължения. „По тези дела е трябвало да се работи. Тези ходове за изваждане на замразени досиета, потвърждава това“, каза той.

„Сблъсъкът между един банкер и един народен представител през 2014 г. доведе до фалита на една банка. Сблъсъкът сега между същия народен представител и главния прокурор се надявам да не доведе до едни много сериозни последици в съдебната система“, коментира Киселова.

Тя смята, че да се бърза за отстраняването на Гешев, чрез ликвидирането на длъжността на главния прокурор е прекомерно.

Йорданов коментира, че радикална промяна с обикновено Народно събрание не може да се постигне. "Това е от компетентността на Велико народно събрание", каза той.

Според Марковски липсата на контрол в прокуратурата води до своеволия. Той смята още, че не трябва да има парламентарна квота във ВСС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес