Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословната зеленчукова запеканка, която и най-малките обожават

06 март 2023, 17:25 часа

Запеканката е нещо, на което малко хора отказват, но когато е зеленчукова най-вече малчуганите на масата по-скоро биха сбърчили нос. Тази рецепта обаче е толкова благоуханна и изглежда така апетитно, че дори най-големите противници на зеленчука (хлапетата, обикновено), ще се нахвърлят без да се замислят какво не обичат или си мислят, че не обичат да хапват.

Любима лятна запеканка с тиквички

Продукти:

1 праз

1 морков

2 чушки

4 картофа

магданоз

4 яйца

1 средна зелка

копър

сол

млян черен пипер

билки

50 мл мляко

30 мл зехтин

5 с.л. брашно

1 ч.л. бакпулвер

200 г кашкавал

За соса:

2 с.л. кисело мляко

2 с.л. майонеза

1 скилидка чесън

копър

Приготвяне:

Тънко накълцайте праза и го сложете в купа, а към него добавете настъргания морков. Почистете хубаво чушките и ги добавете към сместа. Сега накълцайте и магданоза, и копъра и сложете и тях вътре. Идва ред на картофите, които трябва да обелите, измиете, настържете, оставите да се отцедят за кратко и добавите в зеленчуковата смес.

За финал слагаме настърганото зеле. Сега счупете и разбийте отделно яйцата, заедно със солта, билките и пипера. Добавете към тях млякото и зехтина и разбийте отново. Добавете брашно и бакпулвер и разбъркайте за последно. Тази смес отива при зеленчуковата и разбърквате до хомогенност заедно всичко.

Вкусната домашна запеканка, която винаги спасява вечерята

Излейте сместа в тава, застлана с хартия за печене и пъхнете във фурната за 25 минути на 200 градуса. Сега пригответе соса, като в купичка първо сипете киселото мляко, добавите към него майонеза и пресован чесън, за финал сложите копър и хубаво объркате всичко заедно. Извадете сега тавата от фурната и наръсете с малко кашкавал, за да я върнете отново в печката за около 15 минути.

Да ви е сладко! 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес