Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително сложете тази съставка в лютеницата, ако искате да е перфектна

11 август 2023, 09:10 часа

Домашна лютеничка? Само като си помислим за нея и мигновено се връщаме в детството си. Хубаво беше, когато нашите баби грижливо и старателно приготвяха дузина бурканчета, пълни с лютеница, които зимните месеци да мажем върху филиите хляб и да вървим с бодра крачка към училище. Хубави бяха онези години, в които домашната храна беше на почит. Консумацията ѝ беше нещо нормално.

Факт е, че приготвянето на домашна лютеница си има своите тънкости и специфики и не всеки може да се похвали с брилянтни крайни резултати. Вкусът ѝ обаче, той не може да се опише с думи.

Ако имате къща на село и разполагате с дворно пространство, то значи сте повече от късметлии. Не само, че може сами да си отглеждате зеленчуците, но и съвсем спокойно може с тях да приготвите вкусна, домашна и полезна зимнина.

Още: Тези 3 подправки за домашна лютеница я правят УНИКАЛНА

Нека тази зимнина бъде обичаната от всички лютеница.

Днес сме решили да ви изненадаме с рецептата на една уникално вкусна лютеница, в която буквално ще се влюбите. Вкусът ѝ няма равен на себе си и изобщо не преувеличаваме. Намазана върху филия хляб, тя ще се превърне в любимата ви закуска.

Стига сме губили от времето ви. Знаем, че повечето от вас не разполагат със свободно такова, затова ще преминем към списъка с продукти, които да си подсигурите, ако искате да си приготвите домашна лютеница.

Ето ги и продуктите:

Още: Пригответе си най-вкусната домашна лютеница – по стара българска рецепта

  • домати - 3 кг
  • чесън - 1 глава
  • чушки - 10 г червени
  • патладжани - 1 кг
  • магданоз - 2 връзки
  • олио - 2 ч.ч.
  • захар - на вкус
  • сол - на вкус

Как се приготвя най-вкусната лютеница?

Една от най-трудоемките задачи, обвързани с направата на лютеница, е изпичането на самите чушки. След това се запарват за известно време в тенджера под капак, за да могат да се обелят по-лесно. Смилат се в машинка за месо.

Следващата стъпка е изпичането на патладжаните и доматите. И те, както чушките, се смилат.

Още: Рецепта за нестандартна, но много вкусна лютеница

Двете смеси се обединяват в общ съд и се бъркат много старателно. Слагат се на огъня и се готвят, докато не се получи желаната гъстота.

Когато лютеницата е почти готова, се добавят и подправките. Това са: захар, сол, магданоз, олио, счукан чесън. Чесънът е онази тайна съставка, която прави така, че вкусът на лютеницата да е два пъти по-богат и наситен.

Лютеницата се изсипва в буркани. След това се запечатва и стерилизира за 30 минути.

Гарантираме ви, че това е една от най-сполучливите рецепти, които да пробвате.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес