Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази традиционна баклава е любима на нашите комшии

23 април 2024, 13:00 часа
Реклама

Необходимите съставки

·         Пшенично брашно - 500 гр

·         Яйце - 3 бр

·         Мляко - 150 мл

·         Суха мая - 5 гр

·         Сол - щипка

·         Захар - 1 ч. л

·         Орехи - 250 гр

·         Масло - 250 гр

·         Пудра захар - 250 гр

·         Ванилия на вкус

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Инструкции за готвене

Загрейте прясното мляко да се затопли, добавете маята и захарта, разбъркайте и оставете маята да  набъбне, за да шупне като шапка. В друга купа смесете брашното, маслото, яйцата и солта. Разбъркайте леко. След това добавете "съживената" мая към тази смес. Разбъркайте и омесете добре меко тесто, поставете на топло място за 1-1,5 часа (покрийте тестото с кърпа). Тестото трябва да втаса добре.

Докато втасва тестото за баклава, направете плънката. Запържете малко ядките в сух тиган, навийте с точилка или прекарайте през месомелачка. Смесете нарязаните ядки с ванилията и пудрата захар.

Намажете формата с масло.

Втасалото тесто разделете на 12 части, като една част трябва да е 2 пъти по-голяма от останалите. Взема се голямо парче и се разточва така, че да покрие дъното и стените на тавата и да виси малко надолу.

Сега разточете тестото върху точилка и го прехвърлете в тавата. Оставете краищата на тестото да висят надолу.

Разтопете маслото и намажете тестото с него. Сега разточете следващия слой, но с размера на дъното на вашата форма, с дебелина приблизително 1 мм. Прехвърлете го по същия начин, върху точилка, и покрийте дъното.

Намажете втория слой тесто с тънък слой масло и сега поръсете с пълнеж (поръсете достатъчно пълнеж, за да стане на 10 слоя).

И така: разточени, наредени, намазнени, поръсени - повторено още 9 пъти (общо 10 пъти). Сега разточете 11-то парче тесто и покрийте 10-ия слой с него. Намажете 11 блат с масло.

Отрежете надвисналите краища на тестото с нож, така че ръбът да остане около 1-2 см. Поставете краищата върху тестото и намажете с разбито яйце. Сега разточете последното 12-то парче тесто и покрийте 11-ия слой с него. Намажете отгоре с вече разбитото яйце, за да стане баклавата златиста и красива.

Сега нарежете баклавата в традиционни форми. Не изрязвайте напълно, в противен случай всичко ще изтече на дъното на формата и ще изгори. Затова режете ПОЧТИ до края. След това в средата на всяко парче поставете половин орех, като леко притиснете.

Включете фурната, сложете тавата с баклавата на котлона, покрийте я с кърпа и оставете да втаса 15 минути. И после я изпечете.

Захарен сироп

·         вода - 1 л

·         захар - 1.5 кг

·         лимони - 1/2 бр.

Докато баклавата се пече, сварете сладкия сироп за заливка: оставете да заври и за кратко на среден огън кипнете вода със захар (бяла или кафява), докато леко се сгъсти и отстранете от котлона. В идеалния случай към сладкия пълнеж се добавя още шафран...

Първо изсипете две чаени лъжички сироп върху всяко парче и след това изсипете сиропа в разрезите на тънка струйка.

След като изстине напълно, разрязваме баклавата по класическата рецепта до края, т.е. разрязване до долния пласт тесто.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес