Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Така се прави най-вкусният патладжан по турски

12 юли 2024, 11:10 часа

Патладжанът или патладжанът е основен продукт в турската кухня, известен със своята универсалност и богат вкус. Един от най-обичаните начини за приготвяне на патладжан по турски е под формата на "İmam Bayıldı" и "Karnıyarık". И двете ястия подчертават способността на патладжана да поема аромати и да допълва различни съставки.

İmam Bayıldı

Съставки:

- 4 средно големи патладжана
- 3 средно големи глави лук, нарязани на тънки филийки
- 4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 1/4 чаша зехтин
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаена лъжичка захар
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз, нарязан за украса
- 1/2 чаша вода

БОБ яхния със запръжка: Бабина рецепта

Начин на приготвяне:

Пригответе патладжаните: Почистете патладжаните от ивиците по дължина, за да се получи шарка на ивици. Накиснете ги в подсолена вода за около 30 минути, за да премахнете горчивината. Отцедете ги и ги подсушете.

Изпържете патладжаните: В голям тиган загрейте половината от зехтина на средно висока температура. Запържете патладжаните, докато станат златистокафяви от всички страни. Извадете ги и ги поставете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишното масло.

Пригответе плънката: В същия тиган добавете останалия зехтин и задушете лука и чесъна, докато омекнат и станат прозрачни. Добавете нарязаните на кубчета домати и доматеното пюре и гответе, докато сместа се сгъсти. Разбъркайте захарта, солта и черния пипер.

Напълнете патладжаните: Направете прорез в центъра на всеки патладжан, без да го прорязвате. Напълнете патладжаните със сместа от лук и домати и ги поставете в тавичка за печене.

Печете: Добавете вода в съда за печене, покрийте го с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 175°C за около 30-40 минути или докато патладжаните омекнат. Гарнирайте с пресен магданоз преди сервиране.

Домашен СОС тартар по семейна рецепта

Karnıyarık

Съставки:

- 4 средно големи патладжана
- 250 грама смляно говеждо месо
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, смлени
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 2 зелени чушки, нарязани на филийки
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица доматено пюре
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз, нарязан за украса
- 1/2 чаша вода

Начин на приготвяне:

Пригответе патладжаните: Подобно на İmam Bayıldı, обелете патладжаните на ивици и ги накиснете в подсолена вода. Отцедете ги и ги подсушете.

Изпържете патладжаните: Загрейте половината от зехтина в тиган и запържете патладжаните, докато станат златистокафяви. Поставете ги върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишното масло.

Приготвяне на плънката: В отделен тиган загрейте останалия зехтин. Задушете лука и чесъна до омекване, след което добавете смляното говеждо месо. Гответе, докато говеждото месо покафенее. Добавете доматите, зелените чушки и доматеното пюре. Гответе, докато сместа се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер.

Печете: Долейте вода в съда, покрийте с алуминиево фолио и печете на 175°C за около 30-40 минути, докато патладжаните омекнат. Гарнирайте с пресен магданоз.

И двете ястия обикновено се сервират с ориз или хрупкав хляб, което ги прави засищащо и ароматно ястие, отразяващо същността на турската кухня. Насладете се на патладжаните по турски!

Напълнете патладжаните: Направете прорез в патладжаните и ги напълнете със сместа от говеждо месо. Поставете ги в тавичка за печене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес