Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салата с шунка, сирене и гъби

25 май 2021, 12:38 часа
Реклама

Уникално ястие, което органично допълва както празничната трапеза, така и ежедневното меню. Със сигурност всяка домакиня има своите любими рецепти. Днес ви предлагаме рецептата за вкусна салата със сирене, шунка и гъби. Надяваме се и на вас да ви хареса.

Необходими съставки:

сирене със съдържание на мазнини най-малко 50% 300 грама;

шунка 300 грама;

пресни гъби 300-400 грама;

майонеза 200 мл;

1-3 скилидки чесън;

домашно приготвени или купени крутони.

Приготвянето на салата започва с гъбите. Те се сваряват. Ако искате да се усещат в салатата, заложете на 400 гр. Просто при по-малко количество в салатата, вкусът на сиренето и шунката ще надделее. Измитите гъби се варят във вода за 10-15 минути. Не солете водата, защото шунката, сиренето и майонезата са солени и това е достатъчно. Охладените сварени гъби се нарязват на тънки филийки.

По-добре е да използвате качествена шунка. Месото и сиренето се нарязват на ивици.

По-рано приготвените съставки се добавят в кутия, към тях се добавя пресован чесън. За да добавите пикантен вкус към салатата, е достатъчно да използвате една средна скилидка. Любителите на чесъна могат да си позволят до 3 скилидки.

Към съставките се добавя майонеза, всичко се смесва.

Нека поговорим за крутоните. Най-лесният начин е да купите бирени крутони в магазина. Те са достатъчно добри. По-вкусно, но отнема повече време, е да приготвите сами крутоните. Освен това, нарязаният хляб не само се пече във фурната, но той се пържи на най-слабия огън в тиган с масло. Резултатът са хрупкави крутони, напоени с масло - вкусни, но не здравословни от гледна точка на здравословното хранене. Крутоните от магазина се добавят към салатата час преди храненето, ако останат в нея по-дълго, те ще се накиснат и ще поемат майонезата. Да не говорим, че салатата ще бъде развалена, може да се яде, но структурата няма да е правилна. Домашните крутони се слагат в салатата половин час преди ядене, тъй като са по-малко твърди от купените.

Салатата е обилна, висококалорична, така че не се препоръчва да се увличате с нея прекомерно, в противен случай ще кажете сбогом на стройната фигура.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес