Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепти за вкусни картофени ястия, които да опитате у дома

15 февруари 2022, 16:30 часа

Обичаме картофените ястия и знаем, че те са много вкусни и любими на много хора. Да, някои от тях не са от най-здравословните, но може да ги готвите по начин, който намаля употребата на мазнина. В тази статия ще ви споделим три рецепти за ястия с картофи, от които ще си оближете пръстите. Вижте ги: 

Печени картофи със зехтин

Първата рецепта не е никак сложна. Вземете няколко големи картофа, обелете ги и след това ги нарежете сякаш ще ги пържите. Измийте ги и ги отцедете. Пригответе тава, която е достатъчно голяма, за да ги събере и ги изсипете вътре. Полейте със зехтин (колкото прецените, че искате) и ги разбъркайте добре. След това съставете микс от подправки по ваш избор, с които картофите да бъдат объркани. Ние предпочитаме сладък пушен пипер или мащерка, но може да съставите комбинация за себе си. След като сте объркали картофите и подправките добре ги поставете във фурната на 250 градуса. Разбърквайте периодично, за да може всички да се изпекат равномерно. След като са готови може да сервирате със сос като отделно ястие или да ползвате картофите за гарнитура към пържоли или друг тип месо. 

Картофена салата тип "Снежанка"

Интересното тук е, че картофите заместват краставиците. Това, което трябва да направите е да сварите няколко големи картофа, след това да ги обелите и нарежете на кубчета. Оставете ги да изстинат. Вземете кофичка с цедено кисело мляко и без да го разреждате добавете различни подправки, които искате - копър, черен пипер, сол и други. Може да сложите настърган морков или дори малко сусам. Въпрос на вкус. След като сместа е готова я объркайте с нарязаните сварени картофи докато не ги покрие. Получава се свежа и много засищаща салата. 

Печен пълнен картоф

Тук отново няма нищо сложно. Вземете няколко големи картофа и ги нарежете наполовина по дългата част. Издълбайте част от сърцевината, за да се получи нещо като малка ямка. Издълбаната част от картофа сложете в тава заедно с изрязаните половини и ги изпечете. Когато са готови може да смесите издълбаната част с колбас и топено сирене и да я сложите в направените ямички. Друг вариант е да я консумирате отделно, а в самите издълбани ямички да сложите готова руска или млечна салата или друг тип пълнеж.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес