Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди да изпържите картофите, накиснете ги в тази напитка и ще останете изненадани

24 ноември 2023, 22:00 часа
Реклама

Пържените картофи ще станат много по-вкусни, ако преди пържене ги накиснете в една популярна напитка. Опитните домакини разчитат на кока-кола в случая.

Как правилно да използвате напитката при приготвяне на пържени картофи?

За 700 грама картофи се нуждаете от един и половина литра кола. Нарежете картофите на ивици, залейте ги с кола, оставете за 10 минути.

Лекар разкри неочакван ефект от пържените картофи

След това отцедете картофите и ги поставете върху хартиена кърпа, за да премахнете излишната влага. След тази процедура оваляйте картофите в нишесте, сложете ги в тенджера или дълбок тиган с вряща мазнина (500 мл) и ги запържете до златисто кафяво.

Накрая поставете картофите върху хартиена кърпа, за да се отцеди маслото.

Други трикове при пържене на картофи

Първата тайна на успеха е правилният избор на сорт картофи. Сортовете с високо съдържание на нишесте са най-подходящи за пържене. Тези картофени клубени образуват хрупкава коричка при пържене. Освен това трябва да дадете предпочитание на млада или нова реколта - такива картофи имат по-нежна плът и се готвят по-бързо.

Втората тайна е правилната подготовка. Преди пържене трябва старателно да изплакнете картофите от мръсотия и да обелите излишна кожа. След това трябва да се подсушат върху хартиени кърпи или в цедка - това ще премахне излишната влага, която може да попречи на образуването на хрупкава коричка. Също така си струва да запомните, че картофите трябва да бъдат нарязани на еднакви по големина парчета - това ще помогне да се постигне същата степен на готовност и ще предотврати преваряването на някои парчета.

Съхраняването на картофите преди пържене също е важно. Трябва да са напълно сухи, затова след закупуване се препоръчва да се съхраняват на хладно и тъмно място без достъп на светлина, за да се избегне покълването. Също така е необходимо да се избягва съхранението до други зеленчуци или плодове, тъй като те могат да причинят бързо поникване на картофите.

Идеалната температура и време за пържене на картофи са ключови за постигане на перфектни резултати. За да сте сигурни, че картофите са хрупкави отвън и меки отвътре, препоръчително е тиганът да се загрее на среден огън, докато стане достатъчно горещ. След това добавете достатъчно масло или мазнина и го загрейте, докато започне да пуши. Картофите се нареждат на един слой в тигана и се запържват без да се разбъркват за 5-10 минути, докато станат златисти отвън. След това обърнете картофите и продължете да пържите още 5-10 или най-много 15 минути до достигане на готовност.

Още: Тези пържени картофи се приготвят 2 пъти по-бързо и стават много по-вкусни
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес