Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лесният козунак за Великден се прави по тази мързелива рецепта

08 април 2023, 18:33 часа

Преди всичко трябва да уточним, че понятието „лесен козунак за Великден“ е доста относително. Например, много домакини смятат, че колкото и да е „лесен“, един козунак никога не е достатъчно лесен – ако искаме, разбира се, да се получи истински великденски козунак, а не индустриалните претупани т. нар. „продукти“ от супер-маркетите, предназначени за ширпотреба.

При това, освен да се вложат усилия и енергия, всеки козунак изисква и определено ниво на умения. Но, разбира се, сред богатото разнообразие от различни рецепти за козунаци се срещат и по-лесни – като за начинаещи, и по-сложни – предназначени за утвърдени майсторки с опит.

Ето една рецепта за козунак, която действително претендира за званието „най-лесна“.

Мързелива рецепта за великденски козунак

Съставки: брашно – 1 кг, захар – 300 г, яйца – 6 бр., краве масло – 200 г, прясно мляко – 250 мл, коняк – 50 мл, топла вода – 50 мл, мая – 50 г, лимонова кора – от 1 лимон.

Смесвате маята с топлата вода, 3 с. л. брашно и 1 с. л. захар. Пресявате останалата част от брашното. Разтваряте захарта в прясното мляко. Нарязвате лимоновата кора на ситно. Разтопявате кравето масло. Разбивате яйцата.

Селският козунак, по който домакините полудяха

Към брашното добавяте прясното мляко с разтворената захар, разтопеното краве масло, яйцата, коняка, маята и наситнената лимонова кора. Получената смес разбърквате енергично. Така след етапа на това разбъркване се получава тесто – но то е доста лепкаво, затова засега не бързайте да го месите, нито да добавяте брашно; тестото по-нататък си знае работата, защото е поело по верния път, който уверено го води към следващия етап - втасването.

На този етап най-умното е да го оставите на топло да втасва през нощта - така и така нощем вие спите, а не месите козунаци, пък то в това време си върши работата. Когато се събудите, ще установите, че за горе-долу 12 часа тестото е увеличило приблизително 3 пъти обема си. Между другото, трябва предварително да се съобразите с това предизвестено обстоятелство и да го сложите да втасва в подходящ по обем съд – най-добре в голяма тенджера.

Приготвяте плънката за пълнене на козунака. Обикновено всяка домакиня си има рецепта за козуначена плънка по свой вкус – например, да кажем, домашно сладко, мармелад или конфитюр, какао, орехови ядки (смлени или просто скълцани), неизменните стафиди; всичко това смесено с 1 разбит белтък „на сняг“ и 1 с. л. захар.

Застилате тепсия с кулинарна хартия за печене. Впрочем, понеже обемът на тестото ще е наистина внушителен, някои домакини правят от такова количество 3 козунака – но това си е вече по ваша преценка и според броя на членовете на домочадието ви.

Защо се месят козунаци на Великден?

Една тънка хитрост или хитра тънкост: в паничка може да налеете малко олио, в което да омазнявате ръцете си при обработването на тестото – това ще улесни значително работата ви.

Разделяте тестото на 2 или 3 дълги правоъгълни части. Изсипвате плънката във всяко дълго парче и го загъвате така, че да се получи нещо като дебело въже. Заплитате „въжетата“ във вид на плитка и ги оставяте в тепсията за 1 час – през това време те ще втасат допълнително и ще я запълнят, а вие ще разбиете един жълтък с 1 с. л. олио и също толкова прясно мляко. С тази смес намазвате козунака – така накрая ще се получи елегантна червеникава кора.

Вкарвате тепсията във фурната и печете на 170 градуса. Времето за печене се определя, като забодете клечка за зъби в козунака. Ако след изваждане е суха, значи е готов. Към края на печенето може да го покриете с фолио, та кората му да не прегори.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес