Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюнефе по класическа турска рецепта

25 юни 2024, 10:28 часа

Турската кухня определено държи първите позиции, когато става въпрос за десерти. Ако обичате сладкото, то няма как да пропуснете тази рецепта за кюнефе.

Необходими продукти за кюнефе:

200 г суров кадаиф

50 г обезсолено сирене

20 г масло

1 с.л петмез

За сиропа:

250 мл вода

1 ч.ч. захар

1/4 лимони

Вижте още: Страхотен десерт: Неустоим шоколадов пудинг

Начин на приготвяне:

Всички продукти са само за 1 порция в чинийка за кюнефе! Можете да го направите в тава, като съответно увеличите продуктите.

Слагате водата със захарта да заври. Оставяте сиропа да ври, докато се сгъсти. Оставяте да изстине и слагате парчето лимон, за да не се захароса сиропът.

Оставяте маслото на стайна температура да омекне, разбърквате с петмеза и намазвате чинийката за кюнефето. Слагате част от кадаифа, натискате хубаво с пръсти да се сбие. След това слагате сиренето. Ако сте избрали да сложите моцарела, 2 шайби ще са ви достатъчни.

Върху сиренето отново слагате кадаиф и притискате силно с пръсти. Ако имате друга чинийка за кюнефе, може да я сложите отгоре и да притиснете силно. Идеята е кадаифът да не се рони, след като се изпече.

Слагате чинийката на котлона и повдигате леко крайчето, за да видите дали се е изпекло.

На снимката се вижда как трябва да изглежда изпечено. Когато прецените, че е готово, внимателно се обръща от другата страна, като се слага мъничко парченце масло.

Когато се изпече от двете страни се залива със студения захарен сироп. Необходимо е чинийката да се напълни със сироп. Поръсва се със смлян шамфъстък и се поднася топло

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес