Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-старата рецепта за шкембе чорба позната в България?

01 ноември 2023, 18:33 часа

Продукти:

·         телешко шкембе - 720гр

·         2-3 телешки кости

·         мляко - 500 мл

·         растително масло - 30 мл

·         чесън - 25 гр

·         оцет - 40 мл

·         червен пипер - 5 гр

·         черен пипер - 4 - 5 зърна

·         чесън - 5 скилидки

·         лук - 50 гр

Ароматни ребра с неустоим ВКУС!

Метод на готвене:

Измитото шкембе се нарязва на ситно (2 ½ см на 2 см) или под формата на "юфка", за да са приблизително еднакви по големина. Съотношението на шкембе и вода е 1:4. Варят се малко във вряща вода и след това се вари с костите до омекване без сол и подправки. Тенджерата трябва да е голяма, готви се без капак и понякога, ако нивото на течността стане ниско, добавя се вряща вода. Когато шкембето е готово се изваждат костите от тенджерата, слагат се черен пипер и сол.

Извадете шкембето от тенджерата, добавете още малко вода, добавете мляко, гответе 10-15 минути. Добавете обелен лук, след това добавете листа от целина. Добавете черен пипер, чесън и сол. Разбърквайте от време на време.

Загрейте олиото на котлона, добавете червения пипер, запържете леко, но не позволявайте подправките потъмнеят, след което изсипете сместа от червен пипер и олио в бульона.

Бульонът трябва да къкри заедно с дресинга 10-15 минути. Поднесете супата, като овкусите с наситнен чесън, оцет и сол. Овкусете с лют червен пипер, може да поднесете с люти чушки - на вкус.

За хора, които не обичат оцет, той може да бъде заменен с лимонов сок.

Препоръчително е да имате този кисело-чеснов дресинг на масата и да добавите повече на вкус, тъй като киселината постепенно се разпада в горещата супа.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес