Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква трябва да е правилната смес за крем карамел

22 октомври 2024, 10:00 часа

Крем карамелът е един от най-изтънчените и обичани десерти в класическата кухня. Нежен и копринен, с деликатен вкус на ванилия и сладък карамел, този десерт изисква внимание към детайла, за да бъде перфектен. Основната тайна се крие в правилната смес, която съчетава идеално яйцата, млякото и захарта. В тази статия ще разгледаме каква трябва да е точната пропорция на продуктите, за да получите гладък и кремообразен крем карамел без шупли.

Рецепта за перфектен крем карамел БЕЗ шупли

Необходими продукти

За да създадете идеалната смес за крем карамел, ще са ви необходими следните съставки:

  • 1 литър прясно мляко
  • 1 чаша захар за крема
  • 6 големи яйца
  • 1 пакетче ванилия
  • 1/2 чаша захар за карамелизирането

Приготвяне на карамела

Първата стъпка в процеса на приготвяне на крем карамела е да се създаде карамелът, който ще придаде характерния златист цвят и аромат. Сложете захарта за карамелизиране в съд с малко вода и загрейте на котлона, докато се получи златисто-кафяв карамел. Трябва да внимавате, защото карамелът може бързо да прегори и да стане горчив.

крем карамел

След като карамелът е готов, го разпределете равномерно в предварително подготвените формички за крем карамел, като го оставите да стегне.

Подготовка на сместа за крема

След като карамелът е готов, е време да приготвим самата смес за крема. В дълбока купа разбийте яйцата, останалата захар и ванилията, докато получите хомогенна смес. След това постепенно добавете и прясното мляко, като продължавате да разбърквате внимателно.

Тази смес трябва да бъде гладка и без никакви бучки, за да се осигури перфектната текстура на десерта. Най-добре е да не използвате миксер на висока скорост, за да не се образуват много мехурчета, които по-късно могат да развалят вида на крема.

Класическа рецепта за крем карамел - всяка домакиня трябва да я знае

Когато сместа е готова, разпределете я равномерно в купичките с карамел. Поставете купичките в дълбока тава и налейте гореща вода в тавата, така че да покрива около половината от височината на купичките. Това ще помогне на крема да се пече равномерно, като запази нежната си текстура.

Загрейте фурната на около 150-160 градуса и печете крем карамела за около един час. Трябва да следите водата в тавата да не завира, защото това може да доведе до образуване на балончета в крема.

Перфектната смес за крем карамел изисква внимателно съотношение между съставките и прецизност в приготвянето. Ако следвате тези стъпки и се уверите, че печете крема на ниска температура, ще постигнете нежна текстура и идеално гладък крем карамел. С този класически десерт ще впечатлите всяко семейно събиране или празнична вечеря.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес