Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как точно се прави сладко от малини - ето някои хитрини

19 юни 2024, 20:00 часа

Малините определено са един от най-неустоимите плодове. Дори хората, които нямат навик да хапват плодове, не могат да устоят на малките червени и ароматни малинки. През септември и август пазарите са пълни с малини, които намират безброй приложения в кухнята: свежи малини като десерт, добавка към сметановия сладолед или към мюслито за закуска. Но в даден момент лятото ще отмине и свежите малини ще изчезнат. Рецептата за сладко от малини е идеален начин да запазите малко от лятното ухание за студените дни.

Реклама

Малините са много нежен плод и при топлинна обработка лесно се разпадат. Следвайки тази рецепта, ще получите нещо средно между сладко и конфитюр от малини, което е подходящо както за палачинки, така и просто за подслаждане на сивия следобед.

Как се приготвя традиционното сладко от малини

Необходими съставки

  • Малини: 1 кг
  • Захар: 1 кг
  • Вода: 1 чаена чаша
  • Лимонтозу: 1 чаена лъжица

Избор и подготовка на малините

Първото и най-важното за вкусното сладко от малини е да изберете хубави и здрави малини. Почистете ги и ги измийте много внимателно, за да не се наранят. Това ще запази яркия им цвят и ще придаде на сладкото свежест и аромат.

Приготвяне на сиропа

Захарта и водата се слагат да заврат в голяма тенджера, докато захарта се разтопи напълно и се получи прозрачен сироп. Сиропът трябва да бъде гладък и без кристали, за да не се наруши текстурата на сладкото.

малини

Добавяне на малините

След като сиропът е готов, внимателно добавете малините. Важно е да ги поставите леко, за да не се разпаднат. Сладкото се вари на слаб огън, като пяната, която се образува на повърхността, се обира с решетъчна лъжица. Това ще помогне да се запази чистотата и прозрачността на сиропа.

Варене на сладкото

Варете сладкото, докато сиропът се сгъсти до желаната консистенция. След това добавете лимонтозуто и варете още 5 минути. Лимонтозуто помага за запазването на цвета и аромата на малините, като същевременно предпазва сладкото от кристализиране.

Сладко от малини – вкусно и полезно

Съхранение

Горещото сладко се сипва в сухи бурканчета, които се затварят веднага. Уверете се, че бурканчетата са чисти и сухи, за да избегнете разваляне на сладкото. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място.

Сладкото от малини е чудесен начин да запазите вкуса на лятото за студените месеци. С тези лесни стъпки и няколко хитрини ще можете да приготвите перфектното сладко, което ще зарадва цялото семейство. Независимо дали ще го ползвате за палачинки, или за подслаждане на чаша чай, сладкото от малини винаги ще ви напомня за топлите летни дни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес