Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя телешка яхния по турски?

14 септември 2023, 11:54 часа

Ако сте били турист в Турция повече от веднъж, няма как да не сте опитали от храната там. Това не е само домашна храна, но и селска храна - там, в селата, хората живеят от плодовете на упорития си труд (следователно нищо не се губи във фермата) и се раждат невероятни ястия. Питателно, просто, с оригинален и далеч от обикновения вкус. Не трябва да добавяте други съставки в тенджерата, опитвайки се да подобрите и разнообразите, накрая ще създадете нещо друго, но никога няма да опитате истинско турско телешко.

Номерът е, че ви трябва кисело мляко. Не кисело, което вече се е превърнало в пресечено мляко, а такова, което току-що започва да вкисва, променя вкуса, губи естествената си „сладост“, но все още не е кисело. Ако сложите това мляко на котлона и започнете да го загрявате, то непременно ще се подсири. Това е етапът на млякото, от който се нуждаем.

От особеностите са необходими още смрадлика и всъщност телешко месо. Смрадликата, като млякото в подходящо състояние, тук е незаменима.

Вкусни пилешки хапки: Така ги правят в ресторантите

Необходимо продукти за телешка яхния по турски:

·         говеждо месо - 1 кг

·         кисело мляко - 0,5 л

·         смрадлика - 2 с.л. л.

·         сол - 1 ч.л. или на вкус

·         лук - 1/2 кг

Приготвяне на телешка яхния по турски

Почистете телешкото месо и го нарежете на парчета колкото голям орех. Смрадликата се разбърква в млякото.

Сложете месото и млякото в купа или направо в дебелостенна тенджера, в която ще готвите, разбъркайте и покрийте с кърпа или капак. Оставете го накиснато за 6-8 часа. Дори и вкъщи да е горещо, няма страшно - смрадликата е силен естествен консервант и няма да се развият бактерии.

Ако решите да използвате мултикукър, където прехвърляте месото заедно с плънката.

Задавате програма „варене“ за два часа.

Само разбърквате и солите.

Готвенето в тенджера е същото. Затваряте плътно капака и поставяте на слаб огън.

След 2 часа млечният пълнеж ще се превърне в почти прозрачен силен бульон.

Отгоре поръсете с едро нарязания лук и посолете. Затворете отново, усилете малко котлона и оставете да къкри още половин час.

В тенджера месото може да се сготви по-бързо. Следователно можете да проверите готовността не след два часа, а след час.

Турската телешка яхния напомня на нашата яхния, но благодарение на смрадликата е по-лесно смилаема и е идеална за тези, които обичат здравословното хранене.

Пробвайте, няма да сбъркате!

Да ви е сладко!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес