Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят пържени тиквички по гръцки?

21 юни 2024, 19:11 часа

В Гърция има интересни ястия, които извън нейните граници не са придобили такава слава, като например добре познатата мусака или гръцка салата. Въпреки това те продължават да се радват на заслужена популярност сред самите гърци. Едно от тези ястия са пържени тиквички.

Можете ли да си представите хрупкав чипс от тиквички? И гърците измислиха метод на готвене, при който тиквичките са почти неузнаваеми. Изглежда, че потомците на елините много обичат да сервират всичко тънко и хрупкаво на масата. В продължение на много векове човечеството се е научило да приготвя голямо разнообразие от ястия от тиквички, но може би една от най-вкусните рецепти са тиквички, пържени в брашно по гръцки.

Пържени тиквички по гръцки

Гръцките пържени тиквички могат да бъдат намерени в таверните почти навсякъде в слънчева Гърция. Придружено със сос дзадзики и узо, това вече не е просто закуска, а основно хранене. Освен това пържените тиквички по време на постите са много подходящо и вкусно ястие. Този здравословен зеленчук се използва в много кухни по света с причина – ценният му химичен състав и почти нулевото му съдържание на калории са допълнителен бонус към вкуса му.

Ето защо ястията от тиквички често присъстват в различни диети. В допълнение, този прекрасен зеленчук съдържа витамини B и E, а също така е богат на фибри, необходими за тялото.

Хрупкави тиквички по гръцки – уникално вкусни са!

Как се приготвят пържени тиквички по гръцки?

В Гърция за пържене се използват млади, не много големи тиквички, които все още практически нямат семена. Пикантността на пържените тиквички по гръцки се придава от хрупкавата коричка, която се получава благодарение на няколко кулинарни трика.

Готвенето на пържени тиквички не е много сложен или отнема много време процес, но изисква известно умение и внимание. Ако обаче успеете да овладеете гръцкия метод, цялото семейство ще оцени резултата. Гърците пържат тиквичките на много тънки филийки или кръгчета. Вярно, понякога има рецепти с пръчици от тиквички.

Самият процес изглежда така: резените тиквички се овалват в брашно, след което бързо се потапят в ледена вода, след което се слагат в купа със сгорещено олио. Основната тайна на правилното готвене е дебелината на плочата от тиквички. Колкото по-тънък, толкова по-добре. Следващият важен момент е премахването на излишната влага от зеленчука. Солта се справя добре с това - чиниите трябва първо да бъдат осолени. Останалото е въпрос на техника.

Гръцка рецепта за пържени тиквички

Основната разлика между рецептата за пържени тиквички по гръцки е начинът на приготвяне - тиквичките се нарязват по дължина на тънки ивици, като се получават вкусни хрупкави филийки.

Необходимите продукти

·         4 - млади, средно големи тиквички

·         200-250 г - брашно

·         100 г - зехтин може да се замени със слънчогледово масло

·         на вкус - сол

·         1 литър - студена вода, с лед

Тези пълнени тиквички с кайма по гръцки са си истински хит сред домакините

Инструкции за приготвяне на пържени тиквички по гръцки

Тиквичката трябва да се измие и да се подрежат краищата от двете страни. Нарежете по дължина с дълъг и остър нож на тънки филийки с дебелина около 1-3 мм. Ако е трудно да се реже с нож, можете да използвате специална резачка за зеленчуци. Наредете нарязаните филийки и посолете. След това се оставят за малко, за да си пуснат сока. Когато филийките се покрият с капчици влага, внимателно ги изтръскайте в мивката или ги попийте с хартиена кърпа. Можете да поставите всички резени в гевгир и да оставите течността да се отцеди.

Брашното се пресява и се изсипва в дълбока и широка чиния. В дълбок тиган или тенджера с незалепващо покритие се налива олио и се загрява на силен огън. Налейте студена вода в широка купа. Резените тиквички се овалват една по една в брашно от двете страни, след което бързо се потапят в купа със студена вода и се слагат в тиган.

Пържете няколко парчета тиквички (колкото се поберат в тигана) едновременно до златиста коричка и златиста коричка първо от едната страна, след което внимателно ги обръщайте с вилица от другата. Готовите резени тиквички внимателно се поставят върху плоска широка чиния, покрита с хартиена кърпа за няколко секунди (за да попие излишното масло) и веднага се прехвърлят в чиния.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес