Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят пълнени чушки по гръцки

30 август 2024, 01:02 часа

Гръцката кухня е известна със своите свежи и ароматни ястия, които съчетават традиционни съставки и изкусни подправки. Едно от тези любими ястия са пълнените чушки по гръцки – леко и апетитно предложение, което съчетава вкусовете на Средиземноморието. Тази рецепта е идеална за всички, които искат да се насладят на нещо различно и вкусно, без да прекарват часове в кухнята. С малко усилия и няколко ключови съставки, ще можете да приготвите невероятно ястие, което ще пренесе вкусовете на Гърция директно на вашата трапеза.

Чушки бюрек по гръцки: Не сте яли по-вкусни!

Необходими продукти

За да приготвите пълнени чушки по гръцки, ще ви трябват следните съставки:

  • Червени чушки – около 800 грама
  • Патладжани – 200 грама, нарязани на кубчета
  • Ориз – 1 чаена чаша, за предпочитане бял или среднозърнест
  • Маслини – 100 грама натурални маслини, обезкостени и нарязани на ивици
  • Сушени домати – 5-6 броя, нарязани на ивици
  • Лук – 1 малка глава, нарязана на ситно
  • Чесън – 1 скилидка, нарязана на ситно
  • Риган – 1 супена лъжица сушен
  • Червен пипер – 1 чаена лъжичка
  • Черен пипер и сол – на вкус
  • Зеленчуков бульон – за овкусяване на плънката и печенето
  • Зехтин – 4 супени лъжици

пълнени чушки

Приготвяне на плънката

Първо, подгответе патладжаните, като ги обелите и нарежете на средни кубчета. За да отстраните горчивината, потопете патладжанените кубчета в солена вода за около 10-15 минути, след което ги отцедете добре. В загрят тиган добавете зехтина и запържете нарязания лук и чесън за 5-6 минути, докато омекнат и станат златисти.

След това добавете отцедените патладжанени кубчета и нарязаните на ивици сушени домати. Овкусете със сол и сушен риган, като разбърквате добре, за да се разпределят равномерно подправките. Когато зеленчуците омекнат, прибавете ориза и продължете да разбърквате, за да предотвратите залепването му по дъното на тигана. Когато оризът започне да променя цвета си и стане прозрачен, добавете една чаена чаша зеленчуков бульон. Оставете ориза да поеме течността, след което изключете котлона.

Чушки бюрек със сиренце: Много вкусни!

След като плънката се охлади малко, добавете нарязаните на ивици маслини и черен пипер на вкус. Тази комбинация от съставки ще създаде ароматна и вкусна плънка, която чудесно ще допълни сладостта на чушките.

Пълнене и печене на чушките

Почистете чушките от дръжките и семената. Ако използвате замразени чушки, дръжте ги в хладилника до момента на пълнене, за да останат свежи. Напълнете всяка чушка с приготвената плънка, като не ги препълвате, за да не се разпукат по време на печенето. Подредете пълнените чушки в тава и долейте зеленчуков бульон, така че да достигне до средата на чушките.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути, или докато чушките омекнат и плънката се запече добре. Пълнените чушки по гръцки трябва да придобият златист цвят и апетитен аромат.

Пълнените чушки по гръцки са прекрасно предложение за всички, които обичат свежите и ароматни ястия от Средиземноморието. Лесна за приготвяне и същевременно впечатляваща, тази рецепта е идеална както за семейна вечеря, така и за специални поводи.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес