Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят известните патладжани по турски

28 септември 2024, 23:00 часа

Турската кухня е известна с богатството си от вкусове и аромати, а едно от най-емблематичните ѝ ястия е "имамбаялдъ" – пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Това ястие не само впечатлява с вкуса си, но и има интересна история, свързана с удоволствието и екзотиката на източната кулинария. В следващите редове ще ви разкажем как да приготвите тези прочути патладжани, за да усетите вкуса на Ориента във вашия дом.

За кои хора яденето на пържен патладжан е вредно?

Необходими продукти за патладжани по турски

За приготвянето на това апетитно ястие ще ви трябват следните продукти:

  • 5 средно големи патладжана
  • 4 глави кромид лук
  • 1 морков
  • 2 глави чесън
  • 5 червени домата
  • 1/2 чаена чаша олио
  • Сол и черен пипер на вкус

патладжан

Начин на приготвяне

1. Подготовка на патладжаните

Започнете с патладжаните, като ги измиете добре и премахнете дръжките заедно с останалата зелена част. Обелете патладжаните на няколко ленти, като по този начин се образуват дълги прорези по дължината им. Посолете обилно и оставете патладжаните да престоят около половин час, за да изтеглят горчивината си. След това ги изстискайте леко, за да отстраните излишната течност.

2. Приготвяне на плънката

Почистете и нарежете на дребно лука, моркова и чесъна. Запържете ги заедно в олиото, докато омекнат и ароматите се слеят. Добавете нарязаните на ситно домати, овкусете със сол и черен пипер, и оставете сместа да поври няколко минути, докато леко се сгъсти. Плънката е готова, когато доматите са омекнали, а ароматите са се обединили в хармонично цяло.

Как се пече патладжан на фурна - тънкостите, които малко хора знаят

3. Пълнене и задушаване

С получената смес напълнете прорезите на патладжаните, а останалата част от плънката разпределете около тях в съда за печене. Поставете патладжаните в подходящ съд, похлупете го и го сложете във фурната на умерена температура. Задушавайте, докато патладжаните омекнат напълно и останат на мазнина.

Патладжаните по турски, известни като имамбаялдъ, са не просто ястие, а истинско кулинарно приключение. Лекото сладко-кисело съчетание на патладжани, домати и чесън пренася вкусовите сетива в един свят на богатство и традиции. Опитайте тази рецепта и ще разберете защо имамът е изпадал в блаженство след всяка хапка! И не забравяйте – имамбаялдъ е най-вкусен, когато е сервиран студен.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес