Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя чай от целина?

23 октомври 2024, 15:22 часа

Чаят от семена на целина е напитка, която традиционно се използва от векове в различни култури. Макар че целината е по-известна като кулинарен продукт, нейните семена могат да бъдат приготвени като чай. Този чай е лесен за приготвяне и може да предложи освежаваща напитка, която не малко хора включват в ежедневието си.

Какви могат да бъдат ползите от чая от целина?

Важно е да се отбележи, че ползите от чая от семена на целина се базират предимно на традиционна употреба, а научните доказателства за тях са ограничени. Въпреки това, ето някои от потенциалните ползи, които хората свързват с този чай:

Лекар: Този билков чай регулира хормоните

Подпомагане на отделянето на течности: Някои смятат, че чаят от семена на целина може да действа като лек диуретик, което да помага за освобождаване на излишни течности от организма.

Подпомагане на храносмилането: Традиционно, този чай се свързва с успокояване на храносмилателния тракт и може да се използва за облекчаване на стомашен дискомфорт.

Източник на антиоксиданти: Семената на целината съдържат вещества, които действат като антиоксиданти. Те могат да помогнат за защита на клетките в организма, но трябва да се подчертае, че ефектите им са индивидуални.

Как да приготвим чай от целина?

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица семена на целина
  • 2 чаши вряща вода
  • Мед или лимон (по желание)

Чай от чубрица - за какво е изключително полезен

Стъпки:

  1. Поставете семената на целина в чаша или чайник и ги залейте с вряща вода.
  2. Оставете чая да се запарва за 10-15 минути, за да се извлекат полезните вещества от семената.
  3. Прецедете чая, за да отстраните семената.
  4. Ако желаете, можете да добавите малко мед или лимон за по-добър вкус.

Как да го консумирате?

Можете да пиете чай от целина по всяко време на деня. Ако го използвате като част от детоксикация или програма за отслабване, е препоръчително да го пиете преди хранене.

Чаят от семена на целина е лесен за приготвяне и може да бъде част от ежедневието ви като освежаваща и полезна напитка. Той може да помогне за поддържане на добро здраве, но не трябва да се използва като заместител на професионално лечение.

ВАЖНО: Винаги е добра идея да се консултирате с лекар преди да включите нови билкови напитки в режима си, особено ако имате хронични заболявания или приемате медикаменти.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес