Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави компот от къпини

07 юни 2024, 05:00 часа
Реклама

Лятото е времето, в което да се насладим на топлите слънчевите дни и изобилието от свежи плодове, които идват с него. Един от най-вкусните начини да запазите вкуса на лятото през цялата година е чрез приготвянето на компот от къпини. Ето как.

Необходими продукти

За да създадете вкусен компот от къпини, ще ви бъдат необходими следните съставки:

  • 1 кг къпини
  • 1.5 кг кристална захар
  • 1 литър вода

Какви са ползите за здравето от къпините

Начин на приготвяне

Почистване и измиване: Започнете като почистите и измиете добре къпините. Уверете се, че сте отстранили всякакви замърсявания и чужди частици от тях.

Поставяне на къпините: След като къпините са готови, поставете ги в буркани. Във всеки буркан сложете по 6 супени лъжици захар.

къпини

Заливане с вода: Залейте къпините с вода, като покриете плодовете напълно.

Стопете захарта: Поставете бурканите на котлона и загрейте водата, докато тя заври. Изчакайте около 15 минути, за да се стерилизират бурканите и съдържанието им.

Основни ползи от консумацията на къпини

Изваждане и обръщане: След като бурканите са стерилизирани, извадете ги от тенджерата и ги обърнете с капачката надолу, за да се запечата херметично.

Оставяне да изстинат: Оставете бурканите да изстинат на стайна температура, преди да ги приберете за съхранение.

С приготвянето на компот от къпини не само ще запазите вкуса на тези вкусни плодове, но и ще създадете вкусна и освежаваща напитка, на която да се наслаждавате през цялата година. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес