Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как лесно да изсушите сливи у дома

19 август 2024, 18:55 часа

Сливите се използват от векове за лечение на различни храносмилателни проблеми. Те съдържат фибри, сорбитол (вид захар, която разрежда изпражненията) и естествена слабителна съставка, която възстановява баланса в храносмилателната система.

Още: Домашно мариновани патладжани със зехтин и пресни подправки

Как да изсушим лесно сливи у дома

Измийте добре сливите с много вода и ги изсушете. Разрежете ги наполовина с помощта на малък нож и отстранете сърцевината.

Поставете половинките сливи върху решетката на фурната с отвора надолу. Не трябва да използвате тава, за да ги сушите.

По време на сушенето сливите ще пуснат много сок и ако използвате тава за печене, сокът ще попречи на сушенето.

Когато поставяте сливите в поставката, уверете се, че те са на разстояние една от друга. На дъното на фурната можете да поставите кухненска хартия върху тава, за да предотвратите замърсяването на фурната със соковете от сливи.

Загрейте фурната до температура от 90 до 100 °C. Уверете се, че скарата е изправена и че няма опасност сливите да паднат. Оставете сливите да изсъхнат и ги обръщайте от време на време, за да се гарантира равномерно изсъхване. Оставете сливите да са набръчкани и с тъмен цвят, но в същото време меки и леко сочни.

Има хора, които обаче предпочитат много сухи сливи. Затова сушенето в домашни условия трябва да се извършва според вашите предпочитания. Сушенето на сливи може да отнеме до 8 часа. Някои сливи могат да се изсушат по-бързо, докато други се нуждаят от повече време.

Съхранение и срок на годност на сливите

След изсушаването можете да ги поставите в стъклен съд с капак или в найлонова торбичка. Сливите могат да се поставят на тъмно и хладно място, във фризера и в хладилника.

Още: Плодов оцет: Ето как да го направите у дома

  • В хладилник сините сливи издържат от 6 до 12 месеца.
  • Когато са замразени, те могат да се консумират в рамките на 18 месеца.
Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес