Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си приготвим здравословен зехтин у дома

11 октомври 2024, 12:03 часа

Производството на големи количества зехтин изисква машини и упорита работа, но ако искате да направите ограничено количество за собствена употреба, тогава можете да започнете в домашни условия.

Още: Как да направите кубчета концентриран бульон у дома: Ето една сполучлива рецепта

Не си мислете, че е лесно! В крайна сметка хубавите неща не идват лесно. С работа и усилия маслото, което ще произведете, ще бъде чисто и с несравнимо качество.

Необходими съставки:

  • 2,25 кг пресни органични маслини
  • 125-250 мл топла филтрирана вода

Начин на приготвяне:

Изберете зрели черни или неузрели зелени маслини. Важно е да са от дървото и да не ги консервирате.

Маслото, извлечено от зрели маслини, има повече ползи за здравето от това от неузрелите. Неузрелите зелени маслини произвеждат масло със зелен цвят, докато узрелите маслини произвеждат масло със златист оттенък.

Сложете маслините в гевгир и ги изплакнете обилно с течаща вода. Изтъркайте ги добре и отстранете клоните, листата и всякакви други отпадъци, натрупани между тях. Отстранете и костилките на маслините. Отцедете водата и подсушете маслините с чиста марля.

Поставете маслините в дълбока купа и натиснете силно, докато се образува гъста, зърнеста паста. Можете също да използвате метална или пластмасова месомелачка, тъй като дървените поемат голяма част от сока. Ще разпознаете маслото веднага, когато се издигне на повърхността на масата смлени маслини.

Разсипете маслиновата смес в един или няколко стъклени съда, но не ги пълнете напълно. След това към всяка от тях добавете 2 или 3 супени лъжици гореща вода. Разбъркайте с лъжица и след това ги оставете да престоят няколко минути. Водата трябва да е гореща, но не и вряла.

Използвайте миксер, за да смелите фино маслиновата паста и ще забележите, че маслото ще започне да изплува на повърхността. Смилането трябва да продължи 5 минути, защото ако продължи по-дълго, излага маслото на окисление. При непрекъснато смилане ще забележите, че маслото ще се отдели от кремообразната маса.

Вземете лъжица и разбъркайте сместа по посока на часовниковата стрелка, за да ускорите извличането на маслото. След това покрийте съда за смилане с чиста тензух или капак за 5-10 минути. След това използвайте чиста двойна марля, за да отцедите маслото.

Напълнете напата от време на време със сместа от нарязани маслини с помощта на дървена лъжица. Покрийте и оставете да се отцеди за 30 минути. На всеки 5-10 минути изстисквайте топката маслинова маса в тензух, за да извлечете повече масло. Маслината е извлякла цялото масло, когато е изсъхнала.

Съхранение на зехтина

След това вземете спринцовка и попийте първия слой масло на повърхността и изсипете течността в друг стъклен съд. Правете това, докато получите цялото масло.

Още: Сладко от ябълки и канела, перфектният вкус на есента

Поради плътността, отделянето на маслото от слоевете други течности, образувани по време на този процес, трябва да се случи по естествен път. Усвояването само на маслото без други течности изисква малко практика, но след това става по-лесно.

След това прехвърлете маслото с фуния в тъмно стъклено шише и го затворете плътно с капачка. Поставете бутилката на хладно, сухо и тъмно място. Домашният зехтин трябва да се използва 2-4 месеца след производството.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес