Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкушаващо и много лесно: Домашно сладко от къпини

23 юли 2024, 15:40 часа

Най-добрите и вкусни десерти са тези, които се приготвят у дома. Още повече, когато става въпрос за приготвяне на различни конфитюри. Летният сезон е идеален за приготвянето им заради фантастичните плодове, които ни предлага природата.

Още: Свежа и лесна рецепта: Ликьор от пъпеш

Предлагаме ви една сладка и фантастична рецепта, която ще съпътства идеално сутрините ви, но и ще подслажда следобедите ви. Сладкото от къпини може да се използва и при приготвянето на различни десерти като сладкиши, сладоледи и дори плодови торти.

Необходими продукти:

  • 1 кг къпини
  • 800 грама захар
  • Изстискан сок от един лимон

Начин на приготвяне:

Първо, почистете къпините от опашките и ги измийте с течаща вода. След това ги поставяме в гевгир, за да се отцеди водата. В тенджерата поставяме ред къпини, ред захар и така до изчерпване на захарта и къпините. Оставяме ги да престоят за около 24 часа в хладилника (не във фризера), за да могат плодовете да пуснат сока си.

След това поставете тенджерата на слаб огън. Когато приготвяте сладко от къпини, не трябва да добавяте вода, тъй като плодовете имат собствен сок. По време на варенето трябва да внимавате да отстраните пяната, която ще се образува на повърхността на тенджерата.

Още: Лека вечеря с тайна съставка: Тиквички с млечен сос

Варете го до 30 минути или малко повече, докато течността за сладкото се сгъсти. Точно преди да свалите тенджерата от котлона, добавете лимоновия сок, разбъркайте внимателно за няколко секунди и свалете от котлона. Оставете да се охлади и го разпределете в стерилизирани буркани и ги поставете в хладилника или заварете за по-дълга трайност.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес