Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да запазим баницата бухнала - нашите баби знаят този трик!

11 март 2024, 14:00 часа

Определено всяка баницата е доста по-вкусна, както и с много по-приятна текстура, ако е бухнала и пухкава – а не втвърдена и сякаш минала под преса.

Ето някои похвати, помагащи баницата, която приготвяме, да е впечатляващо бухнала.

Задължителен елемент от нашата бухнала (или „бухната“) баница е газираната вода, която респективно може да бъда заменена с разтвор на сода бикарбонат. Може да се използва още лимонада или всякаква газирана безалкохолна напитка, но все пак трябва да внимавате за вкусовите нюанси, които ще се получат като краен резултат. Все пак, за запазване на оригиналния вкус, така или иначе, е най-добре да ползвате стандартната газирана вода. Обикновено в такъв случай вечерта подредените една върху друга кори, наръсени и посипани с масло и сирене, се слагат в хладилника.

Сутринта разбивате яйца с газирана вода, заливате корите с тях, поставяте ги в тепсия и я слагате във фурната. Тук има една тънкост: обливането на корите с яйцата и газираната вода трябва да се извърши за всяка кора „индивидуално“, поотделно. Не бива да се допуска „отбиване на номера“, като за по-бързо се залее баницата наведнъж и само отгоре – така ще остане залята с плънката само горната кора, а вътрешните биха си останали почти сухи.

Баница с месо за Месни Заговезни

Друг подход за получаване именно на „бухнала“ баница е намачкването на корите. След като поръсите всяка кора със сирене, я намачквате ветрилообразно (на „хармоника“ или „акордеон“). Така корите остават разделени една от друга, просто е невъзможно да се слепнат и ефектът на „бухване“ се получава от само себе си поради оставения въздух в пространството между тях.

Единственото, което трябва внимателно да се следи, е сиренето да не се събира в средата – за целта нагъването започва от краищата на кората и е добре да върви равномерно. После намачканите кори, събрани в намаслена тава, се заливат със смес от кисело мляко, сода бикарбонат, яйца и разтопено краве масло. Поради присъствието на содата тук няма нужда от газирана вода.

Бухнала (бухната) баница

Съставки: брашно – 40 г, готови кори за баница – 500 г, прясно мляко – 200 мл, кисело мляко – 1 коф., сирене (за предпочитане твърдо и сухо) – 250 г, олио – 1 с. л., краве масло – 150 г, сода бикарб. - 1 ч. л., яйца 5 бр.

Уникална турска къпана баница с готови кори - страшно изкушение

Как се приготвя?

Смесвате двата вида мляко, разбивате яйцата и ги добавяте към тях. Прибавяте брашното и содата, разбърквате всичко до получаване на еднородна смес. Натрошавате сиренето, разтопявате кравето масло и заедно с олиото ги добавяте към яйчено-млечната смес – така оформяте необходимата ви плънка.

Намаслявате тепсия с олио, слагате кора за баница, върху нея равномерно разпределяте плънка, отгоре нова кора, нова плънка и така до края на корите и на пълнежа. Баницата печете на фурна с температура 170 градуса до получаване на кафеникаво-златист загар.

След като я извадите, я нарязвате на 8 парчета (както обикновено режат пиците) и сервирате с кисело мляко и сладкарска или заквасена сметана на вкус.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес