Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно изкушение: Нежен крем от кестени

08 октомври 2024, 15:37 часа

Редом с тиквата, кестените са друга типично есенна храна, която можете да срещнете по всички магазини. Някои го консумират печени, но днес ще ви дадем страхотна идея за десерт - лек крем от кестени!

Необходими продукти:

500 гр пресни кестени

Още: Трябва да го опитате: Крем карамел с тиква

1 ч.л. желатин

100 мл прясно мляко

1 яйце

2 с.л. захар + 1 ч.л. ванилова захар

Още: Възможно ли е да отслабнете, като ядете сладкиши преди, а не след хранене?

1 ч.л. ром или капка есенция

150 мл сладкарска сметана

100 гр млечен шоколад

Още: Класически ябълков щрудел от тефтера на баба

Начин на приготвяне:

Кестените се поставят в тенджера със студена вода и се сваряват за около 30 минути. Малко преди да изстинат напълно, трябва да ги обелите. Внимателно премахнете и ципата, която ги обвива. Запазете няколко цели ядки за декорация.

Сложете желатина в купичка с 3 с.л. студена вода. Разбъркайте и оставете да набъбне и да се разтвори напълно на водна баня.

Кипнете мляко, отделете жълтъка от яйцето и го разбийте за 2-3 минути със захарта. Към разбитото яйце добавете кипналото мляко, върнете на котлона за 2 минути, като бъркате енергично. Накрая сложете рома, ваниловата захар и разтворения желатин.

Пюрирайте почистените кестени с помощта на робот. Постепенно налейте цялата яйчена смес, като на ниски обороти продължите да пюрирате.

Разбийте сметаната на сняг, добавете в купата с останалите съставки и с дървена лопатка внимателно разбъркайте.

За финал настържете шоколада на ренде. В купички или чаши сложете малко стърготини поколад, крем от кестени, отново стърготини и за финал – един цял кестен!

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес