Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В ЦИК демонстрираха машинно гласуване

03 ноември 2016, 18:30 часа

В Централната избирателна комисия (ЦИК) беше демонстрирано как работи машината за гласуване. На предстоящите избори за президент и вицепрезидент ще се осигури и машинно гласуване в 500 секции на територията на цялата страна.

Реклама

Комисията покани и българската академична мисъл, за да извърши одит и тестване на системата, за да видим гарантирана ли е тази система за машинно гласуване, каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

Одитът на БАН показва, че като цяло системата е сигурна и да някои препоръки, които са свързани най-вече с процедурен контрол. Златогор Минчев от БАН посочи, че са предложени са някои допълнителни процедури, свързани с информацията по отношение на евентуално изискване свързано с доказване на истинността на вота. Според тях освен това е добре да има техническо лице в секционните избирателни комисии. Проф. Владимир Димитров от Софийския университет посочи, че ползването на системата трудно би могла да затрудни някого в ползването й. „Няма проблеми да се притесняваме по отношение на тази система и гласуването, което ще проведе”, каза той. От ЦИК възприемат всички препоръки, предаде БГНЕС.

От фирмата казаха, че ще има техническо лице във всяка сграда - около 150 човека в цялата страна. За четвърти път правим машинно гласуване в България. Над 10% ще са резервните машини, които ще осигурят, а това, според тях, със сигурност надхвърля много необходимото. Предвидено е машинното гласуване да се проведе само в изборите за президент и вицепрезидент. 66 от машините са в София.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес