Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Превратаджиите" решиха: Корнелия Нинова повече не може да бъде лидер на БСП, Иван Таков се завръща

29 юни 2024, 17:08 часа

Бившият лидер на БСП Корнелия Нинова повече не може да бъде кандидат за председател на партията, реши новото ръководство на социалистите.

Реклама

На свое заседание контролната комисия на БСП реши, че всички ръководители на структури, които са изкарвали два мандата, нямат право на повече лидерски длъжности.

"В тази връзка, Корнелия Петрова Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова. Това реши още комисията с пълно единодушие, без гласове „против“ или „въздържал се“, написаха от пресцентъра на БСП.

Още: БСП заговори за преговори с ГЕРБ и ДПС в третия мандат

Иначе днес новото ръководство на партията обсъди идеи за мерки, които да възстановят диалога в партията и да върнат съвместното взимане на решения.

Снимка: БГНЕС

Предложенията дойдоха на поредица от срещи, които и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров и председателят на ПГ и организационен секретар Борислав Гуцанов започнаха, за да консолидират партията. Те се срещнаха с Движение „Бузлуджа“, Платформа „Социализъм ХХI век“ и Инициатива „Социалисти за развитие на България“. Участваха и Филип Попов и Гергана Алексова от страна на новото временно ръководство на БСП.

Още: Корнелия Нинова: Най-много ме заболя от най-близките – Зафиров, Гуцанов, Вигенин

От пресцентъра уточняват, че в срещите участие са взели видни леви фигури, сред които Георги Пирински, Иван Таков, Петър Мутафчиев, Емилия Масларова, Петя Панчева, Емил Бехар и други.

Участниците в срещата настояха за незабавно възстановяване на правата на всички неправомерно изключени от БСП, както и избор на нов главен редактор на вестник "Дума". Освен това традиционния събор на Бузлуджа през август ще бъде под надслов "Заедно за ново начало на БСП и Лявото". Като председател на БСП - София се завръща Иван Таков.

"От предложените мерки не виждам нещо, което да не може да бъде изпълнено. В най-скоро време ще насрочим заседание на Националния съвет, за да започнем да говорим по тези въпроси. Не бива да стигаме до реваншизъм. Оттук нататък ще поставим всичко на масата, ще обсъждаме заедно проблемите и ще взимаме решенията колективно", каза Атанас Зафиров и подчерта, че ще работи в посока обединение на партията.

"Напрежението постепенно спада - и в ръководството на БСП, и в парламентарната група, и по структурите", каза още Зафиров и изрази уверение, че ще извървят до края пътя, по който поеха на последния Национален съвет.

Още: Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес