Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Божанов показа с пример как Пеевски контролира всичко в държавата

24 октомври 2024, 14:09 часа • 3922 прочитания

Бившият министър на електронното управление, към момента кандидат за депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", Божидар Божанов започна дискусия с избиратели в платформата Reddit.

"Питайте ме всичко, което ви интересува по актуални политически въпроси и по въпросите на електронното управление и намаляването на бюрокрацията", призова той.

"Пеевски контролира ключови структури в държавата"

"Въртим се в кръг от много време, докога мислиш, че ще е така?", е първият въпрос, на който Божанов отговаря. Още: МВР крие колко са използваните СРС-та срещу политици в предизборната кампания

"Нашата диганоза на проблема е следната: партиите не могат да формират съвместни управления, защото нито те, нито гражданите имат доверие, че отзад няма нелегитимни влияние, през служби и съдебна власт. В момента контролът в тези органи е на Пеевски, който, въпреки огромното си електорално неодобрение, реално има огромно влияние в ключови държавни структури", пише той, след което цитира думи на министъра на икономиката в кабинета "Денков" Богдан Богданов:

"Ще се гласува решение на Министерски съвет за някаква инвестиция. Пеевски звъни - против е. Обаче Министерският съвет не се съобразява с Пеевски и ще гласува решението. 5 минути преди заседанието се появява негативно становище на ДАНС срещу решението, че застрашава националната сигурност. 

Според Божанов ситуацията в прокуратурата е същата - ако някой министър не прави това, което е угодно на Пеевски, обвинението започва да се активира и да тормози, и дискредитира дадения министър. "И тъй като той носи отговорност за всеки свой подпис, и за всяка липса на подпис, полето за атака е безкрайно. Оп - досъдебно производство за безстопанственост, например", допълва бившият народен представител. Още: Какво прави считан за човек на Пеевски при ръководителя на Антикорупционната комисия? ПП-ДБ ще иска записи от камери

Според него целият омагьосан кръг ще свърши, когато тези механизми за нелегитимни влияния бъдат премахнати. "Тогава партиите и избирателите им ще се по-уверени, че могат да упражняват властта легитимно, по демократичния ред, а не някой да управлява "по телефона", категоричен е той.

Има ли шанс за правителство?

На въпрос на потребител има ли как 51-ото Народно събрание да формира кабинет, Божанов отговаря положително.

"Но ако направим правителство, просто за да има правителство, то първо няма да издържи дълго, и по-важното - няма да реши основния проблем, водещ до политическата криза, а именно - нелегитимното упражняване на власт чрез влияния в съдебната система и службите", добавя той в Reddit. Още: Как ПП-ДБ ще си върне изгубените 300 хил. гласа? Говори Божидар Божанов (ВИДЕО)

По думите му, ако такава програма се приеме и се изпълнява в кратки срокове и неотклонно, тогава компромисите за съставяне на едно редовно правителство биха си стрували. "Иначе, Пеевски ще продължава да управлява, без значение кой натиска копчетата в парламента", категоричен е бившият министър.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес