Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Славов: Другата седмица ще приемем конституционните промени

15 декември 2023, 22:24 часа
Реклама

През почивните дни ще се проведе заседание на комисията по конституционни въпроси в парламента, която финално да прегледа текстовете, така че следващата седмица да има второ и трето гласуване и да приемем основния закон на страната. Това заяви в "Панорама" по БНТ правосъдният министър Атанас Славов.

Още: Славов: Мотивите ни за конституционните промени са легитимни

"Това е началото, а не краят на процеса. Следващите няколко месеца ще бъдат посветени на всички останали промени - изграждането на новата антикорупционна комисия, която ще има разследващи функции, така че корумпираните хора да не са по министерствата, а където им е мястото".

Зелена светлина от Нидерландия

Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген благодарение на тези конституционни промени, заяви Славов. "Ако ние не бяхме показали решителност от първия ден на това управление за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за укрепване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение".

Славов е категоричен, че демонтажът на Паметника на Съветската армия в София няма общо с конституционните промени и не цели да отвлича вниманието от тях.

Още: Атанас Славов: Несъгласие за конституционните промени ще се отрази на стабилността на правителството

"Според мен премахването на този паметник е закъсняло с около 33 години. Това трябваше да се случи още 90-та година, когато махнаха петолъчката. Дългото сбогуване със символите на тоталитаризма е един от проблемите на нашето общество", смята министърът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес