Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ: Президентът представи наше предложение за организацията на изборите пред парламентарните партии

12 януари 2021, 13:54 часа • 4579 прочитания

В консултациите на президента на Република България Румен Радев с парламентарно представените партии държавният глава представи предложението за предаване на изборни протоколи и бюлетини и тяхното отчитане в общинските избирателни комисии. Предложението беше направено от ръководството на ПП АБВ по време на консултациите в администрацията на президентството преди дни, посочват от АБВ.

Пред държавния глава ПП АБВ мотивира тази мярка, защото тя позволява:

1. Да се избегне голямото струпване в РИК-овете на представители на секциите и избягване на сцени тип "предаване на протоколи в арена Армеец";

2. Много по-бързо да се обработват протоколите с изборните резултати;

3. Максимално избягване на манипулациите;

ПП АБВ изразява доволство от подкрепата на ръководството на Българската социалистическа партия по тези политики.

Не бива да се забравя, че ОИК са постоянно действащ орган по Изборния кодекс. Това са над 260 на брой на територията на цялата страна професионални изборни комисии, които могат да подпомогнат процеса, при това в съответствие с основната цел за провеждане на избори в пандемична обстановка.

Надяваме се при предстоящото отваряне на Изборния кодекс в Народното събрание предложението да бъде прието и апелираме тези народни представители, които подкрепят идеята за честен вот и прозрачност при отчитането му, да го подкрепят. Противното ще означава подкрепа за статуквото.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес