Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Кючуков: България няма нужда от посредник в отношенията си със Северна Македония

28 септември 2024, 10:35 часа • 606 прочитания

В двустранните отношения между България и Северна Македония няма място за посредник. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

Още: Орбан предложи да е посредник между България и Северна Македония

Според него на двустранните отношения е необходим период на позитивно политическо мълчание. Българските политици не бива да се поддават на провокации и да влизат в медиен диалог с управляващите в Скопие, смята той. 

Провокациите на РСМ

По думите му, на обидни квалификации отговаря професионално МВнР. Въпросът се свежда до това дали управляващите в Скопие ще се опитат да вземат завоя, отказвайки се от предизборните си обещания, че няма да променят Конституцията, или ще продължат да упорстват, застопорявайки РСМ като перманентен кандидат-член, коментира Кючуков. 

Той коментира и решението на ЕС да започне преговори с Албания преди Северна Македония. Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония. В България нямаме основание за потриване на ръце, изтъкна Кючуков. 

"Разделянето беше очаквано. След изборите въпросът се свеждаше до кога, а не дали. Правителството на РСМ официално и еднозначно заяви, че няма да се съобрази с договорената преговорна рамка", заяви дипломатът.  

Той подчерта потенциалните рискове за дестабилизация и етническо напрежение в РСМ, а оттам – и за региона.

Още: Единодушно депутатите приеха декларация след острия тон на Северна Македония

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес