Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отсвирил Юве, изгонен от националния, страдал от алкохола и накрая - дебют в ММА

21 февруари 2023, 07:00 часа
Реклама

Бивш футболист, който е отказал оферта от Ювентус и му е забранено да играе в националния отбор, е готов за своя дебют в ММА. 35-годишният Мартин Фенин бе един от най-големите таланти в Европа, когато се появи на сцената през 2007-ма. Тогава нападателят почти успява да изведе младежкия национален отбор на Чехия до триумф в Световното първенство до 20 години, но тимът губи във финала от Аржентина на Серхио Агуеро.

Фенин става популярен през 2008-ма, когато заедно с Един Джеко играят заедно в Теплице. Представянето на нападателя веднага е забелязано и му гарантира трансфер на стойност над 4 милиона евро в Айнтрахт Франкфурт. По онова време това е рекордна сума за клуба. Самият Фенин разкрива, че е можел да премине в Ювентус, но е отказал офертата, тъй като тогава в редиците на „старата госпожа“ са звезди от ранга на Давид Трезеге и Алесандро дел Пиеро.

Да отсвириш Юве

Фенин, който има 16 мача за мъжкия национален отбор на Чехия, разказа пред английските медии защо е отсвирил Ювентус.

„Световното първенство за младежи преобърна живота на всеки един в отбора. Дотогава вече бях играл известно време във вътрешния шампионат, но въпреки това ние бяхме тим, от който никой не очакваше нищо. Върнахме се у дома обаче, като звезди“.

Мартин Фенин

„След като се прибрахме в Чехия ситуацията бе много трудна, тъй като имаше много оферти и голям интерес от страна на журналистите. Затова ми бе трудно да реша къде да отида. Имах две конкретни предложения – от Ювентус и от Айнтрахт“.

„Аз лично избрах да отида във Франкфурт. Първо, щях да стана най-скъпият футболист в историята на клуба. Второ, бях убеден, че със сигурност ще мога да играя редовно. Не такава щеше да е ситуацията в Ювентус. Все пак Давид Трезеге и Алесандро дел Пиеро бяха там“.

Изгонен от националния отбор

По време на 3-годишния си престой в Германия Фенин е една от звездите на националния отбор, който получава доживотна забрана от Чешката футболна федерация да играе за тима. Санкцията е заради предполагаемо нарушаване на дисциплината. Година по-късно забраната е вдигната, но Фенин си спомня:

Мартин Фенин

„По онова време ни наказваха за нищо. Това бе една скалъпена история. По онова време обаче не ни беше никак приятно. Тогава пресата предположи, че една вечер сме били с проститутки. Това обаче беше лъжа – те бяха обикновени момичета, просто наши приятелки“, спомня си нападателят.

Дебют в ММА

Сега Фенин се готви да пробва късмета си в ММА. Очаква се той да влезе в октагона по-късно тази година.

„Когато се прибрах и казах на жена ми за тази идея, тя ми отговори, че трябва да съм луд да не опитам. Също така добави, че иска да види дали все още имам сърцето на спортист. Тя е основната причина да кажа „да“ на това предизвикателство. Затова ѝ благодаря, че го направи и ми даде стимул“.

Мартин Фенин

„Тренировките са много по-трудни и много по-изтощаващи, отколкото във футбола. Започвам обаче да свиквам с тях. В този спорт координацията на тялото ти е коренно различна. Започвам обаче да се наслаждавам на спорта. Любопитен съм какво ще стане, като вляза в клетката“.

Проблем с алкохола

В края на миналата година Фенин говори пред „Fifpro“ за предишните си проблеми с алкохола, като споделя: „Винаги съм посягал към алкохола, когато се сблъсквах с проблеми. Това бе моето решение за тях. Всъщност, истинският ми проблем бе алкохолът. Всичко бе свързано с него. Сега, когато алкохолът го няма в живота ми, проблемите ми изчезнаха“.

„Вече нямам желание да пия алкохол. Забелязвам, че животът ми е по-добър. В моята страна всички пият. Но, когато отида някъде и кажа на хората, че съм провалил кариерата си заради алкохола, се чувствам много по-силен, а и те реагират винаги позитивно“.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес