Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелето: 8 неочаквани начина, по които подобрява здравето ни

29 май 2024, 05:45 часа

Ако сте подминали зелето в магазина за хранителни стоки, не сте сами. Между мекия си вкус и странната миризма при готвене, кръстоцветният зеленчук има склонност да получава лоша слава - въпреки че е свързан с популярни продукти като кейл и карфиол.

Реклама

Още: Удивителни ползи за тялото от лимоновите семки

Въпреки това зелето заслужава да получи шанс за изява, тъй като е пълно с важни хранителни вещества. Не сте убедени? Прочетете нататък, за да научите за впечатляващите ползи за здравето от зелето, както и за начините да включите повече зеле в диетата си.

Кръстоцветният зеленчук може да се похвали с много антиоксиданти, витамини и минерали, включително витамин С, витамин К, фолиева киселина, цинк, калий и калций.

Ползи за здравето от зелето

Спира оксидативния стрес

Хапвайте зеле и ще си набавите много антиоксиданти, известни още като съединения, които предпазват клетките от оксидативен стрес.

Кратко обяснение: Оксидативният стрес се причинява от високи нива на свободни радикали, които увреждат клетките и променят ДНК. Нормално е организмът да произвежда известно количество свободни радикали по време на основните процеси в тялото, но високите нива увеличават риска от хронични заболявания, като диабет, рак и сърдечни заболявания. Това може да се дължи на вътрешни фактори (като психически стрес и физическо пренапрежение) или на външни източници (като цигарен дим или замърсяване на въздуха).

Ето къде е мястото на зелето. Кръстоцветният зеленчук изобилства от антиоксиданти, особено полифеноли и глюкозинолати. Червеното зеле е и забележителен източник на антоцианини или мощни антиоксидантни растителни пигменти, които придават на зеленчука емблематичния му червено-лилав цвят. Тези антиоксиданти неутрализират свободните радикали, като в крайна сметка защитават организма от оксидативен стрес.

Намалява възпалението

Тъй като антиоксидантите в зелето се борят с оксидативния стрес, те също така потискат възпалението. Това е така, защото оксидативният стрес и възпалението са свързани, т.е. те се подхранват взаимно. Това е от ключово значение, тъй като възпалението, подобно на оксидативния стрес, е свързано с болката, подуването и безброй хронични заболявания като артрит, рак и когнитивни разстройства. Нещо повече, сулфорафанът - съединение, което се съдържа в зелето - намалява възпалението, като действа на възпалителните пътища в организма. Изследванията също така показват, че сулфорафанът може да регулира противовъзпалителните гени и да понижи количеството на противовъзпалителните протеини.

Съдържа хранителни вещества, които укрепват имунната система

За естествен начин за поддържане на имунитета, добавете повече зеле в чинията си. То е пълно с витамин С - основно хранително вещество, което „подпомага защитните механизми на организма, като стимулира производството на бели кръвни клетки, които са от решаващо значение за борбата с инфекциите“. То действа и като антиоксидант, борейки се със свободните радикали, които могат да отслабят имунната система. В контекста на това, една порция червено зеле съдържа около 40 милиграма витамин С, което е повече от половината от препоръчителното дневно количество за жени (75 милиграма). Зелето съдържа и други жизненоважни хранителни вещества за имунната система, включително витамин А и цинк.

То поддържа очите ви здрави

Като източник на лутеин и зеаксантин, зелето е отлично за очите ви. Според Валери Агйеман, регистриран диетолог и водещ на подкаст за женско здраве, двете съединения са антиоксиданти, които предпазват очите от ултравиолетовата (UV) светлина. Това е от ключово значение, тъй като ултравиолетовата светлина може да предизвика оксидативен стрес в ретината (т.е. слоя от клетки, които абсорбират светлината и ви помагат да виждате), което увеличава риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата и проблеми със зрението.

Съдържа фибри за здрави черва

Зелето е чудесен източник на фибри - основно хранително вещество за доброто храносмилане. По-конкретно това включва както разтворими, така и неразтворими фибри, които са необходими за оптималното здраве на червата. Разтворимите фибри (които се разтварят във вода) действат като пребиотик, което означава, че „хранят“ добрите бактерии в червата. В същото време неразтворимите фибри (които не се разтварят във вода) придават обем на изпражненията, като спомагат за редовното движение на червата и намаляват запека. Заедно двата вида фибри проправят пътя за по-удобно изхождане и по-здрав чревен микробиом.

Добре е за сърцето

Когато става въпрос за здравословни за сърцето храни, зелето получава зелена светлина. Като начало, то съдържа разтворими фибри - хранително вещество, което помага на организма да отделя холестерол. Това намалява усвояването на холестерола в кръвта, като потенциално предотвратява високия холестерол в кръвта - основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Зелето съдържа и калий - основен минерал, който регулира кръвното налягане. Калият работи, като противодейства на действието на натрия - минерал, който може да повиши кръвното налягане, когато се консумира в големи количества - и отпуска кръвоносните съдове. Това може да предотврати високото кръвно налягане - друг рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това антиоксидантите в зелето действат срещу възпаленията и оксидативния стрес, които могат да стимулират развитието на сърдечни заболявания.

Укрепва костите

Друга полза за здравето от зелето е свързана с костите. Според Агйеман кръстоцветният зеленчук осигурява витамин К - хранително вещество, което помага на организма да усвоява калция - т.е. основния минерал, необходим за изграждането на силни кости. Той е необходим и за образуването на „костни протеини, които поддържат костите здрави и намаляват риска от фрактури“, казва Агйеман.

В него има ключови хранителни вещества за бременните

Благодарение на високото си съдържание на фолат, известен още като витамин В9, зелето може да подпомогне здравословната бременност. Това е така, защото хранителното вещество е необходимо за образуването на червени и бели кръвни клетки, както и на ДНК. То подпомага и развитието на централната нервна система на растящия плод, което може да предотврати дефекти на невралната тръба - т.е. сериозни вродени дефекти, които засягат мозъка, гръбначния стълб или гръбначния мозък.

Странични ефекти и рискове при консумация на зеле

„Зелето като цяло е безопасно за консумация от повечето хора“, казва Агйеман. Изключение е, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, тъй като витамин К в зелето може да повлияе на лекарството. Освен това, ако не сте запознати със зелето и имате анамнеза за хранителни алергии (особено към кръстоцветни зеленчуци), бъдете внимателни при консумацията му. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с лекаря си, преди да го включите в менюто си.

Още: За какво е толкова полезен доматеният сок? Всеки трябва да знае това!

Някои хора може да имат проблеми с храносмилането на зелето, особено когато то е сурово. Това се дължи на несмилаемите му въглехидрати, които ферментират в червата, което води до подуване на корема или газове, отбелязва Агйеман. Ако сте склонни към някой от тези симптоми или ако обикновено не ядете много зеленчуци, започнете с малко количество зеле и бавно увеличавайте приема му. Може също така да е полезно първо да сготвите зелето, защото така то се усвоява по-лесно.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се конслтирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес